שייח' עבדאללה נימר דרוויש

הילדים הנם פיקדון בידינו

שייח' עבדאללה נימר דרוויש

לילד יש זכויות עוד לפני לידתו. הוא זכאי להורים אוהבים המכבדים איש את רעהו, למצב כלכלי יאה, זכות ירושה ועוד. לאחר לידתו זכאי התינוק לינוק מאמו, וזכאי לכך שמבוגר ישגיח עליו בכל מעשיו.

לעתים ישתמש התינוק ביכולתו המתפתחת כדי לקלקל חפצים בבית. הוא רוצה לקבל מאתנו תשומת לב והתייחסות לא רק לשם מילוי צרכיו הבסיסיים כמו אוכל, לבוש, היגיינה ושינה. על כן שומה עלינו ליצור אתו קשר, לקנות לו צעצועים מתאימים ולדאוג לכל התפתחותו. מטרת חינוך הילדים היא לזכות ברצון אלוהים. לשם כך יש לזכור שילד אינו גידול חקלאי הזקוק לתזונה בלבד. חינוך ילדים הוא הרבה מעבר להענקת צרכים בסיסיים לילד. מטרת החינוך היא בין השאר להקנות לילד את יסודות האמונה הנכונים עוד מראשית חייו. אין להקל ראש בשנים הראשונות ובחשיבותן בחינוך, והורים שמזלזלים בתקופה זו בחייו של הילד יצטערו על כך מאוחר יותר.

הילד בתקופת טרום בית-הספר מרבה לשאול ולהתעניין בסובב אותו ולעתים מתקבל הרושם שהוא מרבה להתווכח. אכן, הוא מסוגל להבחין בין מותר לאסור ובין טוב לרע. על כן, בתקופה זו אפשר לבנות את אישיות הילד בכל התחומים (אמונה, מדע, תרבות, התנהגות, ענייני חברה, פסיכולוגיה, רגשות, פיתוח הטעם והיופי וכוח היצירה). הבנות אלה הן שהביאו את המלומד אחמד סולימאן לטעון בספרו "הילד המוסלמי באור הקוראן והסונה" שאפשר לחנך את הילד בשנים הראשונות כך שיהיה מסוגל להיענות ולציית לפקודת אלוהים האומרת: "שמרו את נפשותיכם ואת בני ביתכם מפני האש". כמו כן אפשר להסביר לו את משמעות העדות: "אין אלוהים מבלעדי אללה ומוחמד הוא שליחו של אללה".

רצוי ללמוד מן האופן שבו חינך הנביא ילדים והתעמק אִתם בערכי האמונה. כך יעמוד הילד על מהות הסיפורים הקושרים אותו אל אלוהים ויעריך את אלוהים ואת שליחו, הנביא מוחמד. כדי להשיג מטרה זו מומלץ לעודד את מעשיו החיוביים של הילד או את למידתו היפה על ידי הענקת פרסים ומתנות.

קראתי את העבודה של בושרא וקבוצת הסטודנטים לתואר שני בייעוץ חינוכי בהנחיית ד"ר עפר גרוזברד והתרשמתי שהניסיון החלוצי הזה עשוי לשמש חומר טוב ללמידה.

נימוסי הילד והליכותיו מתפתחים מתוך חיקוי התנהגותם של הוריו. כשההורים מתבטאים באופן נאה וכובשים את היצר בשעת כעס ינהג הילד כמותם. יש ללמד את הילד לנהוג במבוגרים בכבוד, לברך אותם לשלום ולבקש רשות בטרם יעשה דברים על דעת עצמו. חשוב ללמדו מהו צער בעלי חיים ולהסביר לו שיש לרחם על בעלי חיים ולא לענותם. כמו כן יש להביא את הילדים אל המסגד ולקרב אותו אליהם באופן שיאהבו לבוא אליו. מעבר לכך, שומה על ההורים להשתדל להבין את הילד ותחושותיו ולהיות מודעים לצרכיו. על כן, יש להשתדל שלא להעליב אותו לפני אנשים זרים ולדאוג שילך לישון כשלבו שמח. כמו כן יש להרחיק אותו מדברים מבהילים (מדברי פרופ' ליז אליוט מאוניברסיטת שיקגו).

איני רוצה להאריך, כוונתי לכתוב הקדמה באור חוכמת המלומדים העוסקים בתקופת הילדות. קראתי את העבודה של בושרא וקבוצת הסטודנטים לתואר שני בייעוץ חינוכי בהנחיית ד"ר עפר גרוזברד והתרשמתי שהניסיון החלוצי הזה עשוי לשמש חומר טוב ללמידה. ואולם אני ממליץ שלא להרחיב את פרשנות פסוקי הקוראן, במיוחד אותם פסוקים הנושאים את רעיון יסודות האמונה.

מכל מקום, זהו רעיון טוב ואני מאחל הצלחה לכל הצוות השוקד על המלאכה. אני ממליץ להתעמק בלימודי האסלאם כדי שהמתעניינים יגלו כמה אדיר הוא האסלאם הזה ואיזה עוצמה הוא אוצר בענייני חינוך וגידול ילדים. גידול הילד הנו מעשה האדם ואילו החינוך זקוק לאצבע אלוהים ורצון אלוהים.

שייח' עבדאללה נימר דרוויש
מייסד התנועה האסלאמית

דילוג לתוכן