| מה נאמר לאישה שמשפחת בעלה מתנכלת לה? |
| פרק 2 |
|
وَاصْبِرْ عَلَى مَا يَقُولُونَ وَاهْجُرْهُمْ هَجْراً جَمِيلاً (سورۃ المزمل, آية 10) ושא בעוז רוח את דבריהם ופרוש מהם בדרך נאותה (סורת המתעטף, פסוק 10). סמירה היא אישה טובה, אם לחמישה ילדים. היא נשואה מזה עשרים שנה וחיה עם בעלה וילדיה בשלווה ואושר. אבל המתבונן היטב בעיניה ימצא זיק של עצב השוכן שם דרך קבע. בהיותי המחנכת של אחד מבניה תמיד שאלתי את עצמי מה יש לאישה הזאת. התשובה לשאלתי באה במקרה. בנה של סמירה נעדר מבית-הספר שבוע והחלטתי ללכת ולבקר את המשפחה ולברר את פשר ההיעדרות. בשעות הערב נסעתי אל ביתו של הילד, עליתי במדרגות ודפקתי בדלת. הילד פתח את הדלת וסמירה קיבלה אותי בסבר פנים יפות. היא חייכה אבל בעיניה היו עצב ויגון. בשיחה שהתפתחה היא סיפרה לי שמן היום הראשון לנישואיה היא סובלת מאוד. גיסותיה מציקות לה ומרכלות עליה בכל הזדמנות והיא שותקת וסולחת. עד שלפני שבוע קרה מקרה נורא. אחת מגיסותיה של סמירה האשימה אותה בכך שהיא דיווחה למשטרה שגיסה היה מעורב בקטטה שהייתה בכפר כשבוע לפני כן. הכול שקר וכזב, אומרת סמירה אבל גיס אחר, המבוגר מבין הגיסים, התפרץ לביתה ודרש מבעלה שייתן לה גט. כל זאת מבלי שניסה לברר את העניין. "למזלי בעלי לא הסכים. הוא רצה להוכיח את חפותי וביקש לשמוע את השיחה הטלפונית שהתקבלה במשטרה ולזהות את הקול. הוא גם ביקש תדפיס שיחות כדי לוודא שלא התקשרתי למשטרה. אני בחיים לא הייתי עושה דבר כזה", אמרה לי סמירה בכאב רב. "הוא מנוגד לנורמות ולערכים שהתחנכתי עליהם", הוסיפה. מאותו היום סמירה שרויה בדיכאון. היא וגם ילדיה לא יוצאים מן הבית. היא בוכה כל הזמן ולא יודעת מה לעשות. עודדתי אותה וייעצתי לה שלא להתייחס לגיסות ולגיסים. להתרחק מאנשים אלה שמקנאים בה. ואז פתחתי את ספר הקוראן הנמצא אתי תמיד והקראתי לה את פסוק 10 מסורת המתעטף: "ושא בעוז רוח את דבריהם ופרוש מהם בדרך נאותה". סמירה התעודדה והודתה לי . הסבר: גורלה של סמירה לא שפר עליה. יש חברות שבהן קל יותר להיפרד מקרובי משפחה לא רצויים ויש חברות שבהן נגזר על האדם לבלות את כל חייו לא רק עם בן זוגו אלא גם עם משפחת בן זוגו, חיים רוויים בסכסוכים שאינם נגמרים. זהו סיפורה של סמירה. הגיסות והגיס מרשים לעצמם להתערב בחייה, להאשימה ועוד ללחוץ על בעלה שיגרש אותה. מצב העניינים הזה אינו פשוט כלל. בחברות מסורתיות קשה להתרחק מבני משפחה, כי כל החמולה גרה יחד. בחברות מודרניות מחליף בדרך כלל הקשר החדש עם בן הזוג את קשרי המשפחה, והנאמנות היא על פי רוב לבן הזוג. יפה נהג בעלה של סמירה שדרש עובדות ולא דמיונות ולא נענה ללחצים שהופעלו עליו. מוטב היה אילו גם הגן על אשתו מאימת הגיסות והעמידן במקומן. מכל מקום, יפה ביותר נהגה המחנכת שבאה לבקר את המשפחה מתוך דאגה לתלמידהּ ונתנה לסמירה עצה נאה מן הקוראן - לא לריב, לשאת בשקט את דברי הרוצים ברעתה ולהתרחק. |