ראשי קוראנט פרק 2 מה נאמר למי שמסרב לקבל יד מושטת לשלום?
מה נאמר למי שמסרב לקבל יד מושטת לשלום?
פרק 2

وَإِن جَنَحُواْ لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (سورۃ الانفال, آية 61)

אם ייטו לשלום, נטה לו גם אתה, והיסמך על אלוהים, כי הוא שומע ויודע (סורת המלקוח, פסוק 61).

נעים צעק על פאטמה אשתו, קילל אותה ולבסוף זרק אותה מהבית עם חפציה וציווה עליה שלא לשוב עוד. כל השכנים עמדו מהצד והסתכלו. פאטמה התקשרה אל אביה והוא בא ולקח אותה לביתו.
אחרי כמה ימים הרגיש נעים בודד. הוא לא ידע להסתדר בבית לבד עם הילדים ופנה אל אביה של פאטמה וביקש שיחזיר אותה. האב גירש אותו ואמר לו, "לעולם אל תחזור. אני רוצה שתיתן לבת שלי גט. כל החיים שלי התייחסתי לפאטמה בכבוד ונתתי לה יחס טוב. היא הייתה הילדה המפונקת שלי והיום אתה בא ומעליב אותה אל מול השכנים?!"

נעים פנה אל אחדים ממכובדי הכפר וביקש שיעזרו לו להחזיר את פאטמה. הוא התחייב שלעולם לא יחזור עוד על מה שעשה. המכובדים פנו אל האב וביקשו ממנו שיסכים להחזיר את פאטמה ולוּ רק בגלל ילדיה. האב סירב. המוכתאר (ראש המועצה) פנה אל אבו פאטמה ואמר: "אם נעים מתחרט ורוצה להשלים עם הבת שלך תן לו הזדמנות, ומה שאלוהים רוצה הוא שיהיה. אתה ודאי מכיר את סורת המלקוח, שם נאמר בפסוק 61: 'אם ייטו לשלום, נטה לו גם אתה, והיסמך על אלוהים, כי הוא שומע ויודע'".

הסבר: כל אחד יודע שבעשיית שלום יש סיכון. מי אמר לנו שהצד האחר כן בכוונותיו? מי אמר לנו שנעים לא יחזור על מעשיו שוב ושוב? ייתכן שנעים כבר הבטיח בעבר פעמים רבות להתייחס אל אשתו בכבוד ולא עמד בהבטחתו. אבל הקוראן אומר לנו שאם נטעה מוטב שנעשה זאת לכיוון של פיוס ושלום ולא לכיוון של מלחמה. אכן, בכל עשיית שלום יש סיכון ועל כן עלינו לשים את מבטחנו באלוהים שאם נולך שולל הוא יעזור לנו. הקוראן אינו ממליץ לנו כמובן להיות טיפשים ולעצום עיניים. אבל באותם מקרים שהפרט מתרשם שייתכן שהאחר אכן נוטה לשלום לא כדאי להחמיץ את ההזדמנות. ואולם אם יחזור נעים על מעשיו וישוב לבקש סליחה עוד ועוד כדאי מאוד שפאטמה ואביה לא ייפלו במלכודת האשליה כפי שקורה להרבה נשים מוכות שחוזרות לבעליהן שוב ושוב, לעתים עד הסוף המר.