ראשי קוראנט פרק 13 האם מותר לכפות דעה?
האם מותר לכפות דעה?
פרק 13

فَلِذَلِكَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ وَقُلْ آمَنتُ بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ مِن كِتَابٍ وَأُمِرْتُ لِأَعْدِلَ بَيْنَكُمُ اللَّهُ رَبُّنَا وَرَبُّكُمْ لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ لَا حُجَّةَ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ اللَّهُ يَجْمَعُ بَيْنَنَا وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ (سورۃ الشورى, آية 15)

לכן, קרא והישר לכת כאשר צווית, ואל תיטה אחר משוגות לבם, ואמור, מאמין אני בכל ספר אשר הוריד אלוהים ממרומים, וצוויתי לשפוט ביניכם ביושר. אלוהים הוא ריבוננו וריבונכם, ולנו מעשינו ולכם מעשיכם, ואין עוד צורך להחליף טענות בינינו. אלוהים יכנסנו יחדיו, כי סוף כולם לשוב אליו (סורת המועצה, פסוק 15).

אמיר וסאמי הם תלמידי כיתה י"ב. באחד הימים העלה המחנך לדיון את השאלה מה מותר ומה אסור לאכול ולשתות על פי הדת. תלמידי הכיתה ביטאו את עמדתם ופרץ ויכוח בין סאמי לאמיר.
סאמי: מה פתאום שאני, בן אדם שברא אותו אלוהים, אגע במאכלים ובמשקאות שאלוהים אוסר? עלי להודות לאדוני שברא אותי בצורה הכי טובה.
אמיר: מה שאתה אומר הוא נכון אבל אל תשכח שאלוהים גם ברא את החזיר והאלכוהול... זה אומר שהוא נתן לנו הזדמנות לטעום גם מאלה. אחרת למה ברא אותם?!
סאמי: (החל להתעצבן) מה פתאום אתה אומר דברים כאלה שמנוגדים לדת?
אמיר: אל תתעצבן. רק רציתי להראות לך צד אחר שלא חשבת עליו. אני כמוך לא נוגע בדברים האסורים אבל הבאתי לך טענה ששמעתי מאנשים אחרים. אני מכיר מישהו בגילנו ששותה יין ולא אכפת לו כלום.
אז פנה המחנך לכל התלמידים ואמר להם, "לא כל דבר שאנו מאמינים בו אפשר לשכנע גם את האחר להאמין בו. אתם ודאי מכירים את פסוק 15 מסורת המועצה, האומר: 'אלוהים הוא ריבוננו וריבונכם, ולנו מעשינו ולכם מעשיכם, ואין עוד צורך להחליף טענות בינינו'. עליכם לסמוך על עצמכם ועל אמונתכם ועל דרככם ובעיקר על האמת שלכם, ואלוהים ישפוט כל אדם על פי מעשיו. ועל כן, לעתים אין טעם להתווכח ולריב עם מי שאי-אפשר לשכנע אותו".

הסבר: האם מותר לכפות את חוקי הדת על האדם? האם אפשר להכריח מישהו לקיים את המצוות הכתובות בקוראן? מה נאמר למי ששותה יין או אוכל חזיר ומסרב לשנות את דרכיו? מה נאמר למי שלא נוהג כשורה בעוד הרבה עניינים אחרים? יפה עשה המחנך שהשיב לתלמידיו באמצעות הקוראן. הוא מלמד אותם שאלוהים ישפוט ביניהם. הוא מלמד אותם שכל אדם אחראי למעשיו ועל פיהם יישפט וחבל על כל הוויכוח. בעולם שבו אנשים כופים זה על זה חילוניות או דתיות ולעתים רוצחים זה את זה בשל עניינים אלה פסוק זה מן הקוראן הוא חשוב ויקר.