| מדוע חשובה כל כך הסמכות כדי לעשות שלום? |
| פרק 13 |
|
وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِن فَاءتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ (سورۃ الحجرات, آية 9) בפרוץ סכסוך בין שתי סיעות מאמינים, פייסו ביניהן, ואם תתנכל האחת לאחרת, הילחמו במתנכלת עד אשר תסכים לפנות לפסק אלוהים. וכאשר תסכים, פייסו ביניהן ביושר ועשו צדק. אלוהים אוהב את עושי הצדק (סורת החדרים, פסוק 9). שתי משפחות בכפר אחד מסוכסכות ביניהן. ילדיהן לומדים באותו בית-ספר וגם באותה כיתה, כך שהמריבות נמשכות גם בכיתת הלימוד. לאחר שהסלימו הסכסוכים בין הילדים לכדי אלימות קשה הכוללת שימוש במקלות ושרשראות ברזל, החליט מנהל בית-הספר לשים סוף למריבה. הוא הזמין נציגים משתי המשפחות אליו לחדר המנהל לבירור. החשבונות בין המשפחות הלכו אחורה הרבה שנים ולמנהל היה ברור שבדרך זו הוא לא יוכל לעשות צדק משום שאין לו זמן ויכולת להיכנס לכל פרטי הסכסוך. תחת זאת הוא דרש מהם לבדוק בתיקי ילדיהם לפני צאתם אל בית-הספר ולוודא שאין בהם סכינים, מברגים, פטישים או כל מכשיר שעלול לפגוע באחר. הוא הזהיר את שתי המשפחות שהוא לא יסבול שום אלימות בבית-הספר ותלמיד שייתפס כשהוא משתמש באלימות יורחק מיד מבית-הספר לשבוע. בפעם השנייה יורחק לצמיתות. "עכשיו אני רוצה להקריא לכם את פסוק 9 מסורת החדרים", אמר לסיום, "כדי שתבינו בדיוק מה אני מציע לכם: 'בפרוץ סכסוך בין שתי סיעות מאמינים, פייסו ביניהן, ואם תתנכל האחת לאחרת, הילחמו במתנכלת עד אשר תסכים לפנות לפסק אלוהים. וכאשר תסכים, פייסו ביניהן ביושר ועשו צדק. אלוהים אוהב את עושי הצדק'. אני מתכוון לנהוג בדיוק על פי הפסוק. אני מציע לכם לערוך סולחה יפה ולהתפייס ולשכוח את העבר ולפתוח דף חדש בין שתי המשפחות. לשם כך אפשר להזמין מכובדים שיערכו את הסולחה ויבדקו קודם כול אם אחת המשפחות חייבת משהו למשפחה האחרת. אבל אם אחת המשפחות לא רוצה שלום ותמשיך להילחם באחרת אני אלחם בה. אני אכפה עליכם את הצדק ולא אתן לאחת המשפחות לפגוע באחרת". הסבר: יפה הפסוק הקוראני ויפה נהג המנהל. אילו נהגו כולם כפי שמצוּוה בקוראן וכפי שנהג המנהל היו הרבה פחות סכסוכים בעולמנו. כששני אחים קטנים רבים יש בדרך כלל אבא גדול שעושה סדר ודואג שהם ישלימו ויהיו חברים טובים. לעתים כדי לעשות שלום צריך כוח חיצוני חזק שיכול לכפות את השלום ורק אז ייהנו ממנו שני הצדדים ויקטפו את פירותיו. בסכסוכים בין מדינות לצערנו אין מישהו גדול שיכול לכפות שלום ועל כן כך נראה עולמנו. המנהל הבין יפה את הפסוק החשוב הזה מן הקוראן המציע לפייס בין המשפחות היריבות. ואולם אם אחת המשפחות פשוט לא מוכנה להתפייס ורוצה לפגוע באחרת יש להילחם בה ולעצור אותה. כזה הוא טבעו של האדם: לעתים יש לעצור אותו בכוח לפני שיבין שהמעשה לטובתו וגם הוא זקוק לשלום. כעת, אם יתפוס המנהל שלנו את אחד הילדים כשהוא בא לבית-הספר חמוש בנשק קר משמעו שמשפחתו לא שמרה עליו ולא מנעה זאת ממנו והיא נושאת באחריות. אז לא יהסס המנהל להעניש את הילד. ואכן, כוחו ועוצמתו של המנהל עשויים להשכין שלום בסכסוך של שנים רבות. לולא הפעיל המנהל את סמכותו ורק ניסה לפשר בין הצדדים כמתווך הוגן סביר להניח שהתוצאות היו הרבה פחות טובות. |