ראשי קוראנט פרק 12 כיצד נעודד אדם להתמודד עם הקושי ולא להישבר?
כיצד נעודד אדם להתמודד עם הקושי ולא להישבר?
פרק 12

لِيُنفِقْ ذُو سَعَةٍ مِّن سَعَتِهِ وَمَن قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنفِقْ مِمَّا آتَاهُ اللَّهُ لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلَّا مَا آتَاهَا سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً (سورة الطلاق, آية 7)

יוציא כל אדם כפי יכולתו, ואשר אמצעיו מצומצמים, יוציא מאשר העניק לו אלוהים; לא יטיל אלוהים על נפש יותר מאשר העניק לה, ולאחר כל קושי יביא אלוהים הקלה (סורת הגיטין, פסוק 7).

בסמה הייתה אז בת שש-עשרה. נערה חכמה וחרוצה, מלאת שמחה ואהבת חיים. באחד הימים התבשרה מנהלת בית-הספר בשיחת טלפון שהוריה של בסמה עברו תאונת דרכים והם מאושפזים בבית-החולים במצב קשה. המנהלת התייעצה עם היועצת החינוכית ויחד הן הזמינו את בסמה לספר לה את הבשורה. בסמה נכנסה לחדר כשהיא מחייכת כהרגלה. הן סיפרו לה את הידוע להם. בסמה החלה לבכות והן ליוו אותה אל בית-החולים.

לאחר יומיים הלכו המנהלת, היועצת, המחנכת ותלמידי הכיתה לבקר את הוריה של בסמה בבית-החולים. הם מצאו את בסמה במצב קשה, כשהיא בוכה ללא הפסק ליד מיטת הוריה. כשראתה בסמה את כולם גבר בכייה והיא שאלה: "למה אלוהים עשה לי את זה? למה דווקא ההורים שלי? מה יקרה לי עכשיו ואיך אמשיך בחיי?"

ואז פתחה המחנכת את ספר הקוראן בסורת הגיטין, פסוק 7, והקריאה לבסמה: "לא יטיל אלוהים על נפש יותר מאשר העניק לה, ולאחר כל קושי יביא אלוהים הקלה". היא עודדה אותה והדגישה לפניה כמה היא ילדה חזקה ואמיצה ושאלוהים לא דורש ממנה יותר מכפי יכולתה. "אלוהים בוחן אותך", הוסיפה ואמרה, "ולאחר מכן תבוא ההקלה".

שנים עברו, ההורים של בסמה הבריאו, התאונה כמעט נשכחה אבל בסמה מעולם לא שכחה את הפסוק הזה מן הקוראן. היא נוהגת לומר אותו לעצמה בכל פעם שהיא נתקלת בקשיים שעליה להתגבר עליהם.

הסבר: דומה שכולנו חייבים לזכור את הפסוק הזה ולשנן אותו מדי יום ביומו כפי שעושה בסמה. כולנו נתקלים כל יום בקשיים והידיעה שמי שהטיל עלינו קשיים אלה יודע מה הוא עושה ולא ידרוש מאתנו דבר שאין אנו יכולים לעמוד בו היא מעודדת. חשובה גם הידיעה שלאחר כל קושי תבוא ההקלה. כלומר, תמיד יש תקווה. הפסוק החשוב הזה מאפשר לכל אחד מאתנו להתמודד עם קשיים גדולים במהלך חייו ולא להישבר. אנשים שלא מאמינים באלוהים עלולים להישבר ברגעים אלה. לא יהיו להם תשובות לשאלותיה הנוקבות של בסמה, "למה זה קרה דווקא לי? ומה יקרה לי עכשיו?" אלה הרגעים שגם מי שלא האמין באלוהים עשוי לשוב אליו.