ראשי קוראנט פרק 11 כיצד יש לומר "לא"?
כיצד יש לומר "לא"?
פרק 11

وَإِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَاء رَحْمَةٍ مِّن رَّبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُل لَّهُمْ قَوْلاً مَّيْسُوراً (سورة الاسراء, آية 28)

ואם תיאלץ לפנות להם עורף, בעודך משחר ומקווה לרחמי ריבונך, דחה אותם בדברי נועם (סורת המסע הלילי, פסוק 28).

רים, תלמידת כיתה ח', נכנסה אל חדר היועצת כשהיא בוכה. "המורים לא מבינים אותי בכלל", מלמלה. "על מה את מדברת?" שאלה היועצת. רים סיפרה לה ששלשום היה מבחן בערבית והיא לא יכלה לבוא אל בית-הספר משום שאמה הייתה בבית-חולים והיא הייתה צריכה להישאר לצדה. "למחרת ביקשתי לשוחח עם המורה לערבית. הוא אמר לי שאין לו זמן עכשיו. שאלתי אותו מתי אני יכולה לדבר אתו והוא השיב מחר. הסברתי לו שהעניין דחוף ולא אגזול הרבה מזמנו. הוא השיב: 'אמרתי לך שאני לא פנוי עכשיו ואל תתווכחי אתי'. אמרתי בסדר והלכתי מאוכזבת מאוד.

"למחרת פניתי אליו והזכרתי לו שקבענו שנשוחח היום. הוא השיב 'דברי, אבל בזריזות'. הסברתי לו שלמדתי היטב למבחן אבל לא יכולתי להגיע בגלל מחלת אמי וביקשתי שיתחשב קצת ויבחן אותי במועד אחר". עכשיו רים בוכה וממשיכה... "לא האמנתי שיסרב ויגיב בצורה כל כך אכזרית. 'אני לא עושה מבחנים לאף אחד', הוא אמר. 'זאת הבעיה שלך ולא הבעיה שלי'". היועצת הרגיעה את רים. היא אמרה לה שאל לה לדאוג, היא תשוחח עם המורה. "המבחן הוא כבר לא העניין, הגישה שלו היא שזעזעה אותי", אמרה.

למחרת הזמינה היועצת את המורה. היא סיפרה לו את אשר סיפרה לה רים והוסיפה: "כשאתה רוצה לסרב למישהו בעניין כלשהו עליך להסביר לו את הסיבות לכך ולעשות זאת בעדינות כדי שלא ייפגע, כפי שכתוב בסורת המסע הלילי, פסוק 28: "ואם תיאלץ לפנות להם עורף, בעודך משחר ומקווה לרחמי ריבונך, דחה אותם בדברי נועם".

הסבר: סביר להניח שבנסיבות האלה לא הייתה למורה זכות לסרב לבקשתה של רים להיבחן במועד אחר. ועל כן, טוב הייתה עושה היועצת אילו הסבירה למורה שמחובתו לבחון את רים, שלא יכלה להגיע למבחן מסיבות מוצדקות. אבל היועצת לימדה את המורה דבר חשוב. שגם אם יש לו סיבה מוצדקת לדחות בקשה כלשהי עליו לעשות כן בעדינות ככל האפשר. והרי זה המסר של הקוראן, שדחייה צריכה להיעשות בדברי נועם ולא בכעס. כל זאת כדי למתן את הפגיעה. ככלל, אופן דיבורו של המורה אל רים אינו מכבד אלא מעליב ועל כן אינו במקומו. טוב יעשה המורה אם יעיין קצת בקוראן וילמד שיעור ביחסי אנוש.