| כיצד יש להתייחס לכל אדם? |
| פרק 11 |
|
وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا (سورۃ النساء, آيۃ 36) עבדו את אלוהים ואל תצרפו לו כל שותף, וגמלו חסד עם אביכם ועם אמכם ועם קרובי משפחתכם ועם היתומים והנזקקים ועם השכן קרוב המשפחה ועם השכן הזר ועם הרע אשר לצדכם ועם ההלך בדרכים ועם העבדים אשר בבעלותכם. אלוהים איננו אוהב את היהיר והרברבן (סורת הנשים, פסוק 36).
סאמר, תלמיד כיתה ח', מוּכּר היטב בבית-הספר. הוא מרבה לריב עם התלמידים ואחר הצהריים הוא ממשיך במריבות עם הילדים בשכונה. הוא אינו נותן למורה להשלים שיעור, מכה את שכנו לשולחן, קם ויוצא מן הכיתה. כותב על קירות בית-הספר ועל השולחנות, מחבל ברכוש בית-הספר ומשאיר בכוונה את ברז המים פתוח. אתמול הוא רץ אחרי תלמיד וניסה לשפוך עליו קוקה קולה, אחר כך שם את פח האשפה באמצע הדרך כך שהמורים לא יוכלו לעבור במכוניות שלהם. המחנכת והמנהלת הזמינו את הוריו לשיחה. רק האם הגיעה וסיפרה שגם היא כבר חסרת אונים משום שהוא מקלל אותה ולא שומע בקולה כלל. כשאביו בא הביתה ושומע על התנהגותו של סאמר הוא מכה אותו באכזריות. אבל למחרת חוזר סאמר למעשיו כאילו לא קיבל כל עונש.
המנהלת החליטה להזמין את כל המשפחה ובכלל זה סאמר לשיחה בחדרה. כשנכנסו בני המשפחה היא ביקשה מהם לשבת ושמה לב שסאמר הרחיק את הכיסא שלו מכולם. היא ביקשה ממנו להתקרב. "אני רוצה להקריא לכם פסוק חשוב מהקוראן", פתחה את דבריה. "הפסוק הזה מכוון לכולנו, גם אלי וגם אל המחנכת וגם אל סאמר וגם אל ההורים של סאמר". היא פתחה בסורת הנשים, פסוק 36, והקריאה: "גמלו חסד עם אביכם ועם אמכם ועם קרובי משפחתכם ועם היתומים והנזקקים ועם השכן קרוב המשפחה ועם השכן הזר ועם הרע אשר לצדכם ועם ההלך בדרכים...". "האם כולנו מקיימים את הפסוק הזה?" שאלה. "אני הזמנתי אתכם לכאן. האם הרגשתם שאני מכבדת אתכם?" ההורים ואפילו סאמר הנהנו בראשם. "סאמר, האם אתה מקיים את הפסוק הזה?" סאמר שתק במבוכה. "לא, אני יודע שאני לא מקיים אותו", אמר. ואז הוסיף גם אביו של סאמר, "לומר את האמת, גם אני לא תמיד מקיים את הפסוק משום שאני מכה את סאמר לעתים קרובות". "יותר אין מה לומר", אמרה המנהלת. "מהיום כולנו, כל הנמצאים כאן בחדר, מתחייבים זה בפני זה לקיים את הפסוק ולנהוג יפה לא רק זה בזה אלא אפילו במי שאיננו מכירים. ואם יש בעיה ומשהו מציק למישהו תמיד אפשר לדבר על כך ולא לפגוע ולא להכות". הסבר: לא אחת פונים מורים אובדי עצות אל המנהל או אל היועץ משום שבכיתתם יש תלמיד שהורס את כל השיעור ואי-אפשר להשתלט עליו. הכול הם כבר ניסו, שיחות עם ההורים, עונשים, ושום דבר לא עוזר. במקרים קשים אלו עשוי לעזור הקוראן, משום הכבוד הרב שרוחשים כולם לספר הקדוש. הפסוק הזה משקף את רוחו של הקוראן, המצווה עלינו לנהוג כבוד לא רק בבני משפחתנו כי אם גם בזר או בהלך בדרכים שאיננו מכירים. אפשר לעזור לתלמידים שמתנהגים באופן הדומה לסאמר גם במסגרת שיעורי דת בבית-הספר. שיעורים אלה יכולים להכניס סדר בחיי אותם ילדים בעלי הפרעות התנהגותיות קשות ולתת להם תחושה של סיפוק והצלחה. |