ראשי קוראנט פרק 10 מה יגיד השטן ביום הדין לילד שהצטרף לחבורת עבריינים?
מה יגיד השטן ביום הדין לילד שהצטרף לחבורת עבריינים?
פרק 10

وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الأَمْرُ إِنَّ اللّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدتُّكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُم مِّن سُلْطَانٍ إِلاَّ أَن دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي فَلاَ تَلُومُونِي وَلُومُواْ أَنفُسَكُم مَّا أَنَاْ بِمُصْرِخِكُمْ وَمَا أَنتُمْ بِمُصْرِخِيَّ إِنِّي كَفَرْتُ بِمَا أَشْرَكْتُمُونِ مِن قَبْلُ إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ (سورۃ ابراهيم, آية 22)

כאשר ייחרץ הדין, יגיד השטן, אלוהי הבטיחכם הבטחת אמת, ואילו אני הבטחתי לכם ולא קיימתי, ולא היתה לי סמכות עליכם. אני קראתי לכם ואתם נעניתם לי, על כן אל תאשימוני, כי אם את עצמכם האשימו. לא אוכל להושיעכם ואתם לא תושיעוני, ואני כופר באמונתכם משכבר, אשר בה צירפתם אותי כשותף לאלוהים. לבני העוולה שמור עונש כבד (סורת אברהם, פסוק 22).

סאמר ואינאס גרים בסמיכות זה לזה ולומדים בכיתה אחת. הם קשורים זה לזה ועושים הכול יחד - חברי נפש. לאחרונה גילה סאמר שחברו אינאס השתנה. הוא החל לשקר לו. היה נעלם לכמה דקות, כל פעם בתירוץ אחר. פעם אחת עקב סאמר אחרי חברו כדי לגלות לאן הוא נעלם יום-יום. כשהגיע סאמר אל החצר האחורית של בית-הספר גילה להפתעתו שאינאס מעשן בסתר ונוטל גלולות מוזרות עם עוד ילדים.
סאמר התאכזב מאוד מאינאס וניסה למנוע ממנו להשתמש בחומרים האלה. הוא סיפר לו כמה הופתע מהתנהגותו, שאינה מתאימה ואינה מקובלת כלל. הוא גם שאל אותו מי נותן לו את הגלולות האלה אבל לא הצליח לעצור בעדו. "זה בשביל הכיף", ניסה לשכנע אותו אינאס. "זה נורמלי ורוב התלמידים הגדולים בבית-הספר לוקחים את הכדורים האלה. זה עוזר להם להתרכז בלימודים". אינאס הצליח לשכנע את חברו סאמר לעשן באומרו: "אם לא תעשן יגידו עליך שאתה קטן ופחדן".

סאמר הצטרף אל אינאס בהפסקות, והם עישנו עם שאר הילדים בחצר האחורית של בית-הספר. הדבר נודע לאחיו של סאמר, והוא איים עליו שיספר להורים. סאמר נבהל וביקש מאינאס שיתרחק ממנו ולא ישדל אותו עוד לעשן. אבל אינאס אמר לו שזו הבעיה שלו. "אתה צריך לעזור לי משום שאתה הוא זה שהפלת אותי לתוך המלכודת", אמר לו סאמר. הם החלו לריב, וילדי הכיתה והמורים נבהלו, שהרי סאמר ואינאס היו חברי נפש.

ואז קרא אחיו של סאמר לסאמר וביקש ממנו שיקשיב היטב לפסוק שהוא רוצה להקריא לו מן הקוראן. הוא פתח בסורת אברהם והקריא את פסוק 22: "כאשר ייחרץ הדין, יגיד השטן, אלוהי הבטיחכם הבטחת אמת, ואילו אני הבטחתי לכם ולא קיימתי, ולא היתה לי סמכות עליכם. אני קראתי לכם ואתם נעניתם לי, על כן אל תאשימוני, כי אם את עצמכם האשימו. לא אוכל להושיעכם ואתם לא תושיעוני, ואני כופר באמונתכם משכבר, אשר בה צירפתם אותי כשותף לאלוהים. לבני העוולה שמור עונש כבד".

כששמע סאמר את הפסוק הזה החל לבכות ואמר, "זה בדיוק מה שאמר לי אינאס. אני באמת לא יכול להאשים אותו אלא רק את עצמי. מהיום אקח את עצמי בידיים ואתרחק מאינאס וחבורתו".

הסבר: אין ספק שבגיל ההתבגרות, ובעצם בכל גיל, לקבוצה יש השפעה גדולה על הפרט והיא יכולה להדיח אותו למעשים רעים. הדוגמה המוכרת ביותר היא עישון ונטילת סמים. כאן מופעל על הפרט לחץ קבוצתי גדול שאם לא ייענה לו הוא יורחק מן הקבוצה וייחשב ל"ילד קטן" או למי ש"אינו מקובל" וכיוצא באלה תחושות שאינן נעימות לאיש. וכאן נקרע סאמר בין שני העולמות ונדרש להחליט אם לוותר על הנפש התאומה שלו ולדחות את העישון והסמים או להישאר עם חברו אינאס ולנהוג כמוהו. אין ספק שכדי לקבל את ההחלטה האמיצה ולהיפרד מחבר נפש דרושים אומץ רב וכוחות רבים. וכאן בא לעזרתו של סאמר אחיו ובידו הקוראן. הוא הקריא לו את הפסוק שתאם לדברי חברו אינאס: מה אתה רוצה ממני. אתה הוא שהחלטת לשמוע בקולי. סאמר הרגיש שהקוראן מבין אותו בדיוק ואפילו צפה את מה שיאמר לו חברו אינאס והחליט לקחת את עצמו בידיים ולחזור למוטב.