ראשי קוראנט פרק 10 מה נגיד למי שמנסה להיגמל מסמים?
מה נגיד למי שמנסה להיגמל מסמים?
פרק 10

لاَّ الَّذِينَ صَبَرُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أُوْلَـئِكَ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ كَبِيرٌ (سورۃ هود, آية 11)

ואם נטעימו מחסדנו ותחלוף הצרה אשר פגעה בו, מיד יגיד, סרו הרעות מעלי, ויהיה עולץ ומתרברב. ואולם עזי הרוח והעושים את הטוב, להם שמורה מחילה ושכר גדול (סורת הוד, פסוק 11).

אביו של פוּאָד היה מכור לסמים שנים רבות עד שיום אחד החליט לצאת מן הבועה. הוא לקח את עצמו בידיים, שהה במרכז גמילה תקופה של שנה ושב משם כשהוא נקי. אביו של פוּאָד מודה בפני בנו שזו הייתה השנה הקשה בחייו, משום שהסם היה בגופו במשך שנים רבות והוא נעשה תלוי בו נפשית וגם גופנית.

אביו של פוּאָד מבהיר לילדיו המתבגרים שהם נמצאים בגיל המסוכן ביותר והחלטות שיקבלו עתה עשויות להשפיע עליהם, לרעה או לטובה, בהמשך חייהם. למשל הוא, האב, החל להשתמש בסמים כשהיה בשנות העשרה לחייו. היום אביו של פוּאָד מלווה את ילדיו בכל צעד. הם מספרים לו על הקשיים שעוברים עליהם ועל הלחץ הקבוצתי לעשן למשל, והוא מצדו מעודד אותם לעמוד על שלהם ולא להיכנע ללחצים.
אביו של פוּאָד מודה לאלוהים על כך שעמד לצדו ועזר לו להיגמל, לפתוח דף חדש ולהיות אדם אחר. "הייתי אדם שמזיק למשפחתו ולחברה", הוא אומר, "והיום אני עובד ומועיל. אלוהים ילד אותי מחדש כשאני נקי מכל רע". הוא גם סיפר לבנו איך בתהליך הגמילה הקשה הזהירו אותם מן הרגע שבו יחשבו שהם כבר נקיים מהסם, יתרברבו, ויחשבו לעצמם: אז מה, ננסה רק עוד פעם אחת. ואז הם יחזרו למשבצת א'. במרכז הגמילה נהגו כל החברים לשנן את פסוק 11 מסורת הוד: "ואם נטעימו מחסדנו ותחלוף הצרה אשר פגעה בו, מיד יגיד, סרו הרעות מעלי, ויהיה עולץ ומתרברב. ואולם עזי הרוח והעושים את הטוב, להם שמורה מחילה ושכר גדול".

הסבר: מטבעו של האדם לחשוב שהמלחמה נגמרה וכעת הוא יכול לנוח על זרי הדפנה ולעשות ככל העולה על רוחו. אבל מי שהיה פעם מכור לסמים מלחמתו אינה נגמרת לעולם. כל יום חדש הוא חייב להזכיר לעצמו שהיום הוא נולד לעוד יום של מלחמה ועליו לנצח בה. הפסד במלחמה פירושו אובדן עתידו וייתכן גם אובדן חייו. אבל גדול הפיתוי לחשוב שהוא כבר נקי מן הסם ואם ישתמש בו רק פעם אחת כמו בעבר לא יקרה לו כלום. אביו של פוּאָד מלמד את בנו שמה שמתחיל בסיגריה יכול להיגמר בצורה קשה הרבה יותר. ושבפיתוי יש להילחם ועוד יותר מכך להיות אמיץ ולעמוד מול הלחץ הקבוצתי. ושאין שום סיבה בעולם להרוס את בריאותנו ואת גופנו, שאלוהים העניק לנו אותו בריא ושלם, ולפגוע בו בעישון. ילדים רבים היו צריכים לשוחח עם אביו של פוּאָד כדי להבין למה אסור להיכנע ללחץ קבוצתי ובעיקר לעולם לא לחשוב שחלפה הסכנה. אכן, אלוהים מזהיר אותנו משאננות המכילה בתוכה רברבנות שלי זה לא יקרה.