| מה נאמר למי שמאשים את עצמו יתר על המידה? |
| פרק 9 |
|
الَّذِينَ يَجْتَنِبُونَ كَبَائِرَ الْإِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ إِنَّ رَبَّكَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِ هُوَ أَعْلَمُ بِكُمْ إِذْ أَنشَأَكُم مِّنَ الْأَرْضِ وَإِذْ أَنتُمْ أَجِنَّةٌ فِي بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ فَلَا تُزَكُّوا أَنفُسَكُمْ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقَى (سورۃ النجم, آية 32) הרחקים מפשע חמור ותועבה, פרט לעברות באקראי - הנה אלוהים מוחל ברוחב לב. הוא מיטיב להכירכם מאז יצר אתכם מעפר, ומאז הייתם עוברים בבטן אמכם. לכן אל תמהרו לרחוץ בנקיון כפיכם, כי מיטיב הוא לדעת מי הם היראים (סורת הכוכב, פסוק 32).
מחנך כיתה י"א פנה אל היועצת וביקש לשוחח אִתה על לַיִלַא, תלמידה בכיתתו. הוא סיפר לה שבחודש האחרון היא שקטה, לא מדברת, לא משתתפת ונמצאת רוב הזמן לבדה. בעבר לא הייתה כזאת, סיפר המחנך וביקש מן היועצת שתזמין אותה לשיחה. היועצת הבטיחה למחנך לטפל בבעיה. היא הזמינה את לַיִלַא וסיפרה לה כיצד התרשם ממנה המחנך. "יש משהו שמפריע לך?" שאלה היועצת. לַיִלַא הסתכלה על היועצת. "אני מפחדת לדבר", אמרה. היועצת הרגיעה אותה והבטיחה לה שכל מה שידובר יישמר בסוד ביניהן. אז החלה לַיִלַא לבכות וסיפרה שהיא עשתה משהו שהיא מצטערת עליו מאוד. היא סיפרה ליועצת שלפני כחודש, יום לפני המבחן במתמטיקה, היא גנבה את טופס המבחן מחדר המורים. מאז היא כועסת מאוד על עצמה. "בחיים שלי לא עשיתי דבר כזה. אני כל הזמן חושבת על זה, לכן אני לבד", אמרה. היועצת הרגיעה אותה ואמרה לה שמה שהיא עשתה הוא אמנם מעשה לא ראוי אבל לא נורא עד כדי שתתייסר כך במשך חודש שלם. "כבר קיבלת את עונשך", אמרה לה היועצת. "עכשיו אלוהים סלח לך". היועצת פתחה את ספר הקוראן בסורת הכוכב, פסוק 32, והקריאה ללַיִלַא: "הרחקים מפשע חמור ותועבה, פרט לעברות באקראי - הנה אלוהים מוחל ברוחב לב". "את מבינה", הסבירה היועצת ללַיִלַא, "יש הבדל גדול בין מי ששגה באופן חד-פעמי כפי שקרה לך ובין מי שמעשיו הרעים חוזרים ונשנים ואינם מקריים אלא פרי תכנון". עכשיו חשה לַיִלַא הקלה גדולה.
הסבר: רבים הם האנשים הנוטים להאשים את עצמם יתר על המידה. לעתים קרובות אלה נשים שמקבלות על עצמן יתר אחריות לעניינים למיניהם. למשל, אישה שחושבת שאשמתה היא שילדה בן, או שנאנסה. אישה שמקבלת על עצמה את כל האחריות לגידול ילדיה ללא עזרת בעלה וכל קושי שיש להם היא מאשימה בו את עצמה. וכמובן עניינים פעוטים יותר כסיפורה של לַיִלַא. הקוראן עורך אפוא הבחנה ברורה בין דרגות החומרה ואין דין עברה קלה כדין עברה חמורה. ידיעה זו יכולה להקל על ילדים רבים שבבסיסם הם ילדים טובים אבל הם עלולים לעבור עברות למיניהן ככל ילד - לשקר, לגנוב, להכות ועוד. יש לזכור שכולנו היינו פעם ילדים וחטאנו בחטאים מסוג זה או אחר. יפה נהגה היועצת שהרגיעה את לַיִלַא בעזרת פסוק מן הקוראן והעבירה לה את המסר שהיא בבסיסה ילדה טובה. |