| איך נדע אם לסלוח לאחר? |
| פרק 9 |
|
وَلَا يَأْتَلِ أُوْلُوا الْفَضْلِ مِنكُمْ وَالسَّعَةِ أَن يُؤْتُوا أُوْلِي الْقُرْبَى وَالْمَسَاكِينَ وَالْمُهَاجِرِينَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ (سورۃ النور, آية 22) בל יישבעו אנשי המעלה והאמידים אשר בכם כי לא ייתנו צדקה לקרובי המשפחה ולנזקקים, ולמהגרים למען אלוהים. ימחלו-נא ויחוסו! וכי לא תרצו כי יסלח אלוהים גם לכם? אלוהים סולח ורחום (סורת האור, פסוק 22).
מִרְוות, תלמידת כיתה י"א, רבה עם אחת מבנות הכיתה. הבנות האחרות חשבו שמִרְוות אינה הצד הצודק במריבה וחשוב יותר, גם אילו צדקה היה עליה לסלוח לחברתה משום שזו ביקשה את סליחתה.
באחד משיעורי החינוך שהעבירה המחנכת היא הסבירה לתלמידים שכל אחד שונה מחברו ועלינו לקבל זה את זה. היא המשיכה ואמרה לתלמידים שעלינו לסלוח איש לרעהו משום שאלוהים אף הוא סולח לנו ומי אנו שלא נסלח לחברינו?! ולראיה הקריאה להם את פסוק 22 מסורת האור: "ימחלו-נא ויחוסו! וכי לא תרצו כי יסלח אלוהים גם לכם? אלוהים סולח ורחום". כששמעה מִרְוות את הדברים האלה היא קמה על רגליה ואמרה למחנכת, "אני חייבת התנצלות לחברתי משום שלא סלחתי לה. עכשיו אני סולחת לה על הכול". "מה גרם לך לשנות את דעתך ולסלוח לאחר זמן כה רב?" שאלה אותה המחנכת. מִרְוות השיבה: "מאוד אהבתי וכיבדתי את הפסוק שהקראת מן הקוראן. הוא גרם לי לשנות את דעתי". הסבר: הקוראן מעודד סליחה ומחילה מתוך ההבנה שכולנו בני אדם, כולנו טועים ועל כן כולנו גם זקוקים למישהו שיסלח לנו. והנה, אלוהים הגדול סולח לנו שוב ושוב ומדוע שלא נלמד ממנו?! ואולם לעתים בני אדם נפגעים מאוד ולא רוצים לסלוח או שעובר זמן רב עד שעוצמת הפגיעה מתמתנת ורק אז יש נכונות לסלוח. כזה היה, קרוב לוודאי, המקרה של מִרְוות. לעתים אנשים לא סולחים משום שהם רוצים ללמד את האחר לקח, לנקום. אבל הרבה פעמים אנשים מתקשים לסלוח משום שגם להם כילדים לא כל כך סלחו. נכון, לא טוב לסלוח באופן גורף, משום שהאדם עלול לחזור על מעשיו שוב ושוב ביודעו שאנו תמיד נסלח לו. ואולם אם אנו מתרשמים שבקשת הסליחה שלו היא אמתית ובאה מהלב ואם אנו מתרשמים שהוא גם עשה כמה צעדים כדי לתקן את מעשיו אזי הסליחה במצוות הקוראן היא במקום. ואם ילדנו מבקש מאתנו סליחה, האם נסלח לו? שוב, חשוב לשים לב אם בקשת הסליחה נאמרת כדי לצאת ידי חובה או שהיא באה ממקום אמתי. וגם חשוב לשים לב אם היא מלוּוה במעשה כלשהו שמראה על רצון לתקן את הנזק. לילד שנוהג כך מגיעה סליחה ומחילה מכל הלב. |