ראשי קוראנט פרק 9 מה נאמר למי שרוצה לשפר את יחסיו עם בן משפחתו?
מה נאמר למי שרוצה לשפר את יחסיו עם בן משפחתו?
פרק 9

ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ السَّيِّئَةَ نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَصِفُونَ (سورۃ المؤمنون, آية 96)

שלם טובה תחת רעה. אנו מיטיבים לדעת את אשר יתארו (סורת המאמינים, פסוק 96).

יום אחד פנה מוחמד אל מחנך כיתתו והתלונן שהוא מרגיש נורא משום שאמו נוהגת לקלל אותו בכל בוקר. המחנך הפנה אותו אל היועץ. מוחמד הלך אל היועץ ומצא אותו יושב בחדרו של המנהל.
מוחמד: אני יכול לשוחח אתך?
יועץ: בטח, אתה רוצה שנשוחח ביחידות בחדרי?
מוחמד: בסדר, אני מתבייש מהמנהל משום שהוא קרוב משפחה שלי.
יועץ: (לקח את מוחמד אל חדרו) בוא תשב. איך אתה מרגיש?
מוחמד: אני עייף מאוד, עייף מאמי. היא צועקת עלי בכל בוקר משום שאני הבכור ועלי לעזור לה בכל הסידורים.
יועץ: אתה חושב שבזה היא מעליבה אותך?
מוחמד: אני לא יודע.
יועץ: אני בטוח שלאמך יש סיבות טובות. אני בטוח שהיא אוהבת אותך.
מוחמד: בסדר, היא אוהבת אותי. אבל למה היא מעליבה אותי?!
יועץ: שב לידה כשהיא רגועה ודבר אִתה בארבע עיניים. אתה תראה שהיא אוהבת אותך.
מוחמד: פעם דיברתי אִתה והיא החלה לבכות. אמרה שהיא עובדת קשה גם בבית וגם מחוץ לבית. היא חייבת להגיע לעבודה מוקדם אחרת יפטרו אותה והיא תישאר ללא פרנסה.
יועץ: אתה רואה שיש לה סיבות טובות.
מוחמד: בסדר, אבל אני אוכל אותה ומקבל על הראש יותר מכולם משום שאני הבכור.
יועץ: מה קורה לך, מוחמד? אם תעזור לה בלי שהיא תבקש תחסוך לה זמן ותחסוך לעצמך את כל המילים שאתה לא אוהב לשמוע.
מוחמד: אני רוצה לנסות, אבל תדע לך שאני לא משוכנע. אולי היא מעליבה אותי משום שהיא חונכה לדבר ככה. אני לא יודע.
יועץ: נסה פעם, אחר כך נדבר.
למחרת קם מוחמד מוקדם ועזר לאימא שלו. הוא הכין ארוחת בוקר, סידר את המיטות של האחים ולא שמע אף מילה מאמו. לפני שנפרדו היא נתנה לו כסף ואמרה לו, "אתה הבן שלי. אלף תודות, אני גאה בבן שלי".

מוחמד בא אל חדרו של היועץ ועל פניו חיוך גדול. "תשמע, אדוני, היום אימא שלי לא הייתה אותה אימא שאני חי אִתה כבר שנים", אמר לו. "היום היא הייתה אימא אחרת ולא העליבה אותי בכלל".
"הצעתי לך רק לנסות ומצאת שזה היה כדאי", אמר היועץ. "עכשיו אני רוצה לבקש ממך לפתוח את סורת המאמינים בפסוק 96 ולקרוא מה כתוב שם כדי שתדע מה עשית: 'שלם טובה תחת רעה. אנו מיטיבים לדעת את אשר יתארו'. גם אתה שילמת לאמך טובה תחת רעה וזה היה כדאי. אני מבקש ממך לזכור פסוק זה לכל החיים ולהשתמש בו בכל פעם שתזדקק. כך תצליח בחיים".

הסבר: פסוק חשוב זה מן הקוראן מתאים למקרים רבים ובהם מקרהו של מוחמד. מובן שאמו לא עשתה לו רעה אלא ייתכן שהייתה חסרת סבלנות משום העומס המוטל עליה. ואולם בחווייתו של מוחמד הוא שילם לה טובה תחת רעה. כאשר הפרט משיב לחברו טובה תחת הרעה שעשה לו הוא שובר את המעגל הרע שבתוכו מצויים השניים ובו כל אחד פוגע בחברו עד שלא ברור מי היה ראשון ומי החזיר למי. מוחמד כבר ייחס לאמו תכונות אופי שליליות והיה נדמה לו שהיא תצעק עליו ואחת היא מה יעשה. הוא גם התקשה לחשוב בעצמו שיש סיבה להתנהגותה זו. כשגמל לה טובה תחת מה שחווה כהתנהגות רעה שלה השתנה הכול בבת אחת. על כן, יפה נהג היועץ שעזר למוחמד בעזרת פסוק חשוב כל כך מן הקוראן. בכל זאת היה כדאי שהיועץ ישים לב לכמה דברים. ראשית, היה מוטב אילו בכל מקרה הציע למחמד לשוחח אתו ביחידות, משום שאולי יתבייש מוחמד לומר לפני המנהל, שהוא קרוב משפחתו, שהוא רוצה לשוחח ביחידות. כמו כן לא רצוי להבטיח למוחמד שלאמו יש סיבות טובות להתנהגותה, שהיא אוהבת אותו ושהצעתו של היועץ תצליח בוודאות, משום שאיננו בטוחים בכך. ברוב המקרים היועץ אמנם צודק אולם יש כל מיני הורים בעולם וליועץ אסור להבטיח דבר שאינו בטוח בו. די בכך שיציע למוחמד לנסות דרך חדשה.