| כיצד אפשר לעודד קבלת אחריות? |
| פרק 9 |
|
فَلِذَلِكَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ وَقُلْ آمَنتُ بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ مِن كِتَابٍ وَأُمِرْتُ لِأَعْدِلَ بَيْنَكُمُ اللَّهُ رَبُّنَا وَرَبُّكُمْ لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ لَا حُجَّةَ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ اللَّهُ يَجْمَعُ بَيْنَنَا وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ (سورۃ الشورى, آية 15) לכן, קרא והישר לכת כאשר צווית, ואל תיטה אחר משוגות לבם, ואמור, מאמין אני בכל ספר אשר הוריד אלוהים ממרומים, וצוויתי לשפוט ביניכם ביושר. אלוהים הוא ריבוננו וריבונכם, ולנו מעשינו ולכם מעשיכם, ואין עוד צורך להחליף טענות בינינו. אלוהים יכנסנו יחדיו, כי סוף כולם לשוב אליו (סורת המועצה, פסוק 15).
כרים, תלמיד כיתה י', החל להתגרות בסָאלֵם משום שלדעתו סָאלֵם מחשיב את עצמו לילד הכי חכם והכי יפה בבית-הספר. סָאלֵם לא התייחס אליו אולם כרים המשיך לקנא בסָאלֵם ולהציק לו. יום אחד ארב כרים לסָאלֵם ותקף אותו. התפתחה ביניהם תגרה, וסָאלֵם, שהיה חזק מכרים, הכה אותו והבריחו.
הילדים התאספו וחיכו לסָאלֵם בכביש. כשראה אותם סָאלֵם ברח אל הוריו וסיפר להם את אשר אירע. אביו של סָאלֵם ועוד אנשים מהחמולה שלו הלכו אל אנשים מהחמולה של כרים. הם פנו אל אביו של כרים וסיפרו לו שבנו מתגרה בסָאלֵם ורוצה לתקוף אותו. "אני מבקש ממך שתזהיר את בנך. אני לא רוצה שהסכסוך יתפשט ויכלול גם אותנו הגדולים". אבו כרים השיב לאבו סָאלֵם: "הבן שלך מתגרה בבני". ואז השיב לו אבו סָאלֵם: "תפסיק. אנחנו לא רוצים להמשיך את המריבה ולא רוצים שהעניין הזה יתפתח למשהו גדול. אנחנו לא נשתוק אם נותקף ומה שיהיה יהיה. אבל אני מקווה שכל אחד מאתנו יזהיר את הבן שלו, ובעיקר שכל אחד יהיה אחראי למעשיו, כפי שכתוב בקוראן, 'אלוהים הוא ריבוננו וריבונכם, ולנו מעשינו ולכם מעשיכם, ואין עוד צורך להחליף טענות בינינו'". הסבר: טבעי שכל אב יתמוך בבנו ויצדיק אותו. טבעי שלכל צד יהיו טענות רבות כלפי הצד האחר. ואולם פסוק קוראני יפה זה קורא לשני הצדדים לקבל אחריות, כל אחד לעצמו. חבל להתווכח, אמר אביו של סָאלֵם בעזרת הקוראן. אתה, אבו כרים, תהיה אחראי לבנך ולחמולתך ואני, אבו סָאלֵם, אהיה אחראי לסָאלֵם ולחמולתי. ואכן, אביו של סָאלֵם לא התעמת עם אביו של כרים בסוגיה מי התחיל. הוא ידע שוודאי אביו של כרים יוכל למצוא לו בהיסטוריה המשותפת שלהם מקרים שבהם הוא חש שבני חמולת סָאלֵם פגעו בו. הוא רק אמר לו שאלוהים רואה ויודע הכול ושופט כל אדם על פי מעשיו. ועל כן צריכים שניהם לקבל אחריות ולמנוע את המשך הסכסוך. |