ראשי קוראנט פרק 9 אלוהים סולח ורחום ובני האדם לא?!
אלוהים סולח ורחום ובני האדם לא?!
פרק 9

فَمَن تَابَ مِن بَعْدِ ظُلْمِهِ وَأَصْلَحَ فَإِنَّ اللّهَ يَتُوبُ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ (سورۃ المائدة, آيۃ 39)

החוזר בתשובה לאחר היותו בן עוולה והמתקן את דרכיו, אלוהים ישוב מכעסו עליו. אלוהים סולח ורחום (סורת השולחן הערוך, פסוק 39).

הקשר של רָאנְיָה עם חברתה אַסְמָהָאן הולך ומתחזק. לכך בדיוק ייחלה רָאנְיָה במשך שנים. מתברר שאנואר חברתה צדקה - כדי להשיג את מה שרוצים יש לתכנן היטב וגם לשקר. "איזה חכמות אנו. איך הצלחנו לעבוד על אַסְמָהָאן ולקרב אותה אלינו", צהלו רָאנְיָה ואנואר.
הכול התחיל בטיול של סוף השנה שעברה. חיפשו חובש שילווה את הטיול. רָאנְיָה הציעה לבן דודה ח'אלד, שעבר קורס חובשים, להצטרף לטיול כחובש ולקבל על כך שכר. ואכן, ח'אלד שמח על ההזדמנות והתלווה לטיול. במהלך הטיול הכירה רָאנְיָה לבנות כיתתה את בן דודה החתיך וכולן חלמו עליו. אבל אַסְמָהָאן לא התיקה את עיניה ממנו במהלך כל הטיול.
רָאנְיָה ידעה שזו ההזדמנות שלה להתחבר לאַסְמָהָאן. היא החלה לשאול אותה בעקיפין מה דעתה על בן דודה, ח'אלד. אַסְמָהָאן השיבה שהוא יפה מאוד, ושאלה בן כמה הוא ובמה הוא עוסק. רָאנְיָה סיפרה לה שהוא בן עשרים ושלוש ולומד במכללה לחינוך.
יום אחר ניגשה רָאנְיָה אל אַסְמָהָאן וסיפרה לה שבן דודה מוסר לה ד"ש. אַסְמָהָאן התלהבה מאוד. "הוא זכר אותי!" קראה. רָאנְיָה השיבה שוודאי והוסיפה שבן דודה אמר שאַסְמָהָאן היא הבחורה הכי יפה שהוא ראה. אַסְמָהָאן התעניינה כיצד החלו לדבר עליה ורָאנְיָה המציאה סיפור. מאותו היום היה להן נושא שיחה משותף - ח'אלד, והן דיברו עליו כמעט כל יום.
השנה שוב הוזמן ח'אלד ללוות את הכיתה כחובש בטיול השנתי. אַסְמָהָאן חיכתה לו על יד האוטובוס. כשהגיע ח'אלד הוא לא התייחס לאַסְמָהָאן. היא נעלבה מאוד אבל אמרה בלבה שוודאי לא הבחין בה. היא נקטה יוזמה וניגשה אליו.
אַסְמָהָאן: שלום, ח'אלד.
ח'אלד: שלום.
אַסְמָהָאן: רק שלום?
ח'אלד: מה אתה רוצה ממני, ילדה?
אַסְמָהָאן (נעלבת מאוד): אני אַסְמָהָאן!
ח'אלד: מי את, אַסְמָהָאן? אנחנו מכירים?
אַסְמָהָאן: כן, אני חברה של רָאנְיָה!!
ח'אלד: אני לא מבין מה את רוצה ממני. אני מצטער, אני חייב ללכת.
אַסְמָהָאן כעסה מאוד על רָאנְיָה וצעקה עליה וקראה לה שקרנית ואמרה שהיא לא רוצה לשמוע עליה יותר. רק אז הבינה רָאנְיָה את גודל הטעות שלה. היא התעללה ברגשותיה של אַסְמָהָאן כדי להתחבר אליה. רָאנְיָה לא ידעה מה לעשות. היא חשה אשמה גדולה והייתה נבוכה מאוד. כיצד תתקן עכשיו את מעשיה?

היא ניגשה אל אַסְמָהָאן, שלא רצתה לשמוע אותה כלל, ואמרה שהיא מצטערת על מה שעשתה והבטיחה שלא לעשות זאת שוב. "רק רציתי להיות חברה שלך", אמרה והוסיפה: "החוזר בתשובה לאחר היותו בן עוולה והמתקן את דרכיו, אלוהים ישוב מכעסו עליו. אלוהים סולח ורחום".
הפעם הקשיבה אַסְמָהָאן.

הסבר: אכן, משאלת לבה של רָאנְיָה, להיות חברתה של אַסְמָהָאן, לא הייתה רעה. ואולם הדרך שנקטה כדי להשיג את מבוקשה הייתה רעה. רָאנְיָה השלתה את אַסְמָהָאן שבן דודה ח'אלד חושב עליה. ייתכן שאַסְמָהָאן חשבה שבעתיד תעזור לה רָאנְיָה בדרך כלשהו ליצור אתו קשר. מובן שלטפח אשליות כאלה בחברה אין זה דבר של מה בכך. ואכן, האכזבה של אַסְמָהָאן הייתה גדולה מאוד. האם כך רוכשים חברות אמת? ודאי שלא וסופם של שקרים מסוג זה להתנפץ בפרצופו של השקרן, משום שבדרך כלל במוקדם או במאוחר האמת יוצאת לאור. מה חשבה רָאנְיָה, כמה זמן תוכל להמשיך ולהשלות את אַסְמָהָאן שבן דודה חושב עליה מבלי שהדבר ייוודע לאַסְמָהָאן? רָאנְיָה ניסתה לבנות עם אַסְמָהָאן יחסים על בסיס מזויף שאין להם סיכוי להחזיק מעמד. לזכותה ייאמר שכשהכול התפוצץ היא ידעה לבקש סליחה וגם להשתמש בפסוק הכול כך חשוב מן הקוראן המזכיר לכולנו שאלוהים רחום וסלחן.