|
لاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الأَبْصَارُ (سورۃ ابراهيم, آية 42)
אל תחשוב כי אלוהים יסיח דעתו ממעשי בני העוולה. הוא רק דוחה את דינם עד היום אשר בו יקפא המבט (סורת אברהם, פסוק 42).
שירין, תלמידת כיתה י"א, פנתה אל יועצת בית-הספר וביקשה להיפגש אִתה בעניין מאוד אישי.
יועצת: אני כאן כדי לעזור לך, את יכולה לבקש מה שאת רוצה, אני אעשה כפי יכולתי.
שירין: הבעיה קשה מאוד ואני לא יודעת מאיפה להתחיל. אף פעם לא דיברתי על זה עם אף אחד... אני לא רוצה שאף אחד ידע על זה...
יועצת: אני לא יכולה להבטיח לך שלא אספר לאיש, משום שלעתים כדי לדאוג לך עלי לשתף את הצוות החינוכי בעניינים מסוימים. אבל אני מבטיחה שאודיע לך על כל צעד שאני עומדת לעשות וקודם לכן אתייעץ אתך. ואני שמחה שהחלטת לבוא ולשוחח אתי.
שירין: האמת היא שיש לי בעיה גדולה בבית. אני לא יודעת מה להגיד, אני חיה בגיהינום אמתי, ואני לא יודעת מה לעשות... (מתחילה לבכות. היועצת נותנת לה כוס מים. שירין נושמת עמוק וממשיכה) אמא שלי נפטרה לפני כארבע שנים. חייתי שנה שלמה עם אבא. היה לו קשה מאוד לטפל בי ולסדר את הבית ולעבוד כל היום. לפני שנה הוא החליט להתחתן... הוא הכיר בחורה ובחר בה לשותפה ולאם. הביא אותה הביתה כדי שתכיר אותי. היא הייתה כל כך נחמדה, חיבקה אותי... וממש הרגשתי שהאהבה עוד תשכון בבית הזה ותשוב אלי דמות האם שאיבדתי... אבל זה לא קרה. שמחתי לא האריכה ימים, היא התעופפה מהחלון בעקבות אמא... ימים ספורים אחרי החתונה גיליתי שהכנסנו לבית שלנו מכשפה. כשאבא נוכח היא הכי נחמדה בעולם. בהיעדרו, אני רק מקבלת צעקות ונזיפות... תמיד כועסת עלי... אני עושה הכול כדי לשמור על אווירה שקטה בבית. עוזרת לה , מסדרת את החדר שלי, וזה כאילו רק מרגיז אותה יותר. אני לא רוצה לערב את אבא בעניין משום שאני רואה שהוא מאושר אִתה והיא מתייחסת אליו יפה. כמה פעמים כבר רציתי לעזוב את הבית אבל חשבתי על אבא ולא יכולתי לעשות לו את זה. פניתי אליה ואמרתי לה שאני רוצה שהיחסים בינינו יהיו טובים ושנחיה כמו חברות. היא אמרה לי שאני רק מציקה לה ולא נותנת לה לחיות בשקט ובחופשיות... עכשיו אני תמיד מסתגרת בחדרי או יוצאת לחברות וימים רבים אני מבלה אצל סבתא כדי לתת לה את החופש הזה. אבל כל זה לא עוזר, כשאני חוזרת הביתה היא רק מראה לי כמה היא יכולה להיות רעה וקשוחה.
היועצת הציעה לשירין לשוחח עם אביה אבל שירין התעקשה שהיא לא רוצה לספר לו או לקרובי משפחה אחרים. "אין פתרון ודבר לא ישנה את האישה הזאת", היא אומרת. "אני רק רוצה שלפחות אבא יהיה מאושר ויחיה חיים שקטים, אפילו אם זה על חשבוני".
היועצת חשה שאין בידה להציע פתרון אחר לשירין זולת הניסיון לשוחח עם אביה ואמה החורגת. על כן, שוחחה אִתה על כך שהיא כבר בחורה גדולה ועוד מעט תצא מבית הוריה אל חיים משלה. ואז תחליט עם מי לחיות ותעצב את חייה כראות עיניה. "את צריכה להיות סבלנית", הסבירה היועצת לשירין, "עד שיגיע הזמן שבו תהיי מאושרת ותחיי בשקט ובאושר. והאישה הזאת, יבוא יום ואביך יגלה מי היא והיא תבוא על עונשה, זה שהביאה על עצמה במו ידיה". היועצת פתחה את ספר הקוראן המונח על שולחנה בסורת אברהם והקריאה לשירין מתוכו את פסוק 42: "אל תחשוב כי אלוהים יסיח דעתו ממעשי בני העוולה. הוא רק דוחה את דינם עד היום אשר בו יקפא המבט".
הסבר: ילדים רבים שהוריהם או בני משפחתם או חבריהם מתעללים בהם יש להם תקווה אחת בלב: שיגדלו כבר ויצאו מסמכותם של אלה שמתעללים בהם. רק לעתים רחוקות ורק במקרים קיצוניים מחליטה המדינה להוציא את הילד מחזקת הוריו ולהעבירו למשפחה אחרת או מעון אחר. ברוב המקרים סובלים ילדים רבים בשקט במשך שנות ילדות ארוכות וקשות ותקוותם היחידה היא שיגדלו ויצאו מן הבית. מה יכולה מחנכת או יועצת לומר לילד או לילדה כמו שירין? הרי הם לא יכולים לשנות את גורלם ובמקרים רבים הם גם לא יכולים להשפיע על הוריהם שישנו את יחסם כלפיהם. מובן שכדאי וחייבים לנסות ולדבר עם הגורם המתעלל. ואכן, חבל שהיועצת נכנעה כל כך מהר. מוטב היה אילו הזמינה את האב והאם החורגת לשיחה. במקרים של אלימות פיזית או התעללות מינית חובה לשתף בכך את המשטרה. אבל עדיין ברוב המקרים השפעת השיחה על ההורים תהיה קטנה והם ימשיכו ביחסם הפוגע כלפי ילדם. במקרים רבים אלה בא לעזרתנו הקוראן ומפיח תקווה בילד המסכן ונותן לו את הכוח לעמוד במסע הייסורים עד שיגדל ויצא מחזקת הוריו.
|