ראשי קוראנט פרק 7 מה נאמר למי שאנו רוצים שיעמוד בהסכם?
מה נאמר למי שאנו רוצים שיעמוד בהסכם?
פרק 7

قَالَ ذَلِكَ بَيْنِي وَبَيْنَكَ أَيَّمَا الْأَجَلَيْنِ قَضَيْتُ فَلَا عُدْوَانَ عَلَيَّ وَاللَّهُ عَلَى مَا نَقُولُ وَكِيلٌ (ورۃ القصص, آيۃ 28)

אמר (משה), דבר זה מוסכם אפוא בינינו: תהיה אשר תהיה התקופה אשר אמלא מן השתיים, אין לבוא אלי בטרוניה. אלוהים ישגיח על אשר התנינו (סורת סיפור המעשה, פסוק 28).

סוֹהֵילָה ויוסרה הן בנות דודות וגם חברות קרובות מאוד. הן מכינות יחד שיעורים ומשתפות זו את זו בסודותיהן. הוריה של סוֹהֵילָה נעדרים מן הבית במשך רוב שעות היום בגלל עבודתם. סוֹהֵילָה נמצאת באותו הזמן בביתה של יוסרה, הצמוד לביתם.

באחד הימים ביקשה סוֹהֵילָה מיוסרה שאם היא, סוֹהֵילָה, תאחר ותשוב לביתה לאחר שיגיעו הוריה תאמר להם שהיא מתעכבת אצל חברה. סוֹהֵילָה סיפרה ליוסרה שיש לה סוד והיא מוכנה לספר לה אותו בתנאי שתבטיח לה שלא תגלה אותו לאיש. "אם תגלי יהיו בעיות גדולות", הזהירה אותה. יוסרה הבטיחה שלא תגלה לאיש. ואז הוציאה סוֹהֵילָה ספר קוראן ופתחה אותו בסורת סיפור המעשה, פסוק 28. היא ביקשה מיוסרה שתניח ידה על הפסוק, "אלוהים ישגיח על אשר התנינו", ותבטיח שלעולם לא תגלה את הסוד. יוסרה עשתה כן והבטיחה. ואז סיפרה לה סוֹהֵילָה שיש לה חבר שאוהב אותה ורוצה לבקש את ידה. היא רוצה להיפגש אתו כדי שישוחחו ויכירו זה את זה ואחר כך תפתיע את ההורים. "אני יודעת שאחיך, בן דודי, מאוהב בי ורוצה אותי", אמרה ליוסרה, "אבל אני לא מעוניינת בו משום שגדלנו יחד ואני רואה בו אח ולא חתן. חוץ מזה אנו לא מסתדרים והוא לא מבין אותי".

לאחר הדברים האלה הופתעה סוֹהֵילָה מאוד כששמעה שבן הדוד פנה אל הוריה וביקש את ידה וסיפר להם שבתם נפגשה עם בחור אחר, בניגוד להבטחה שנתן אביה עוד לפני שנים רבות שהוא יישא אותה. בן הדוד גם יצר קשר עם החבר של סוֹהֵילָה והציע לו להניח לכל העניין. סוֹהֵילָה נפגעה מאוד מבגידת בת דודתה וחברתה הטובה. "הפקדתי בידייך את הסוד הגדול של חיי", אמרה לה, "ואת בגדת בי. עתה יהיה עלי להתחתן עם מי שאיני רוצה בו".

סוֹהֵילָה הוציאה את ספר הקוראן פתחה אותו בפסוק 28 בסורת סיפור המעשה ואמרה לחברתה: "לא רק בי בגדת, גם באלוהים ששומר על ההסכם שלנו".

הסבר: הקוראן מצווה עלינו שוב ושוב לומר אמת ולקיים הסכמים. סוֹהֵילָה אמנם הפקידה בידי חברתה את סודה הגדול ביותר וזו בגדה בה. נכון שיוסרה הייתה במצוקה משום שנקרעה בין נאמנות לבת דודה וחברתה ובין נאמנות לאחיה. ואולם מאחר שהבטיחה שתשמור סוד היה אסור לה להפר את הבטחתה. נכון גם שסוֹהֵילָה לא נהגה בחוכמה כשסיפרה ליוסרה ואילצה אותה להיקרע בין שתי נאמנויות. ונכון גם שיוסרה לא נהגה בחוכמה כשהסכימה להקשיב לסוד ועוד להבטיח בשם הקוראן שלא תגלה את הסוד. היא ודאי יכלה לנחש מבעוד מועד במה מדובר. ולעתים יש חוכמה רבה ביכולת ההתאפקות ובבקשה שלא יספרו לנו סודות שיכבידו עלינו לאחר מכן. אם רוצים אנו שמישהו יקיים הסכם אנו יכולים להשתמש בפסוק יפה זה מן הקוראן. אבל כדאי לנו לזכור שיש אנשים רבים כיוסרה שגם אם יישבעו בשם הקוראן לאחר מכן הם עלולים שלא לקיים את שבועתם.