ראשי קוראנט פרק 7 האם יש לקיים הבטחות והסכמים?
האם יש לקיים הבטחות והסכמים?
פרק 7

وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ * وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ * أُوْلَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ (سورۃ المؤمنون, آية 10-8)

והשומרים נאמנה על פיקדונות וחוזים, והמקפידים על תפילתם. הם היורשים (סורת המאמינים, פסוקים 8-10).

בכל תחילת שנה יש בלגן גדול בבית-הספר. המורים מבקשים להיפגש שוב ושוב עם המנהל מתוך תקווה שייתן להם יותר שעות הוראה ויגדיל את היקף משרתם. המנהל מצדו משתדל ומבטיח, ופעמים רבות לא עומד בהבטחותיו, משום שגם הוא כפוף לתקציב מוגבל. חדר המורים מלא התלחשויות ותלונות. לבסוף כולם מרגישים מקופחים וכועסים. בצר לו פנה המנהל אל היועצת וביקש את עזרתה. "מה עלי לעשות?" שאל אותה. "כל שנה חוזר אותו סיפור, ותמיד אני יוצא לא בסדר אף על פי שאני משתדל מאוד לרַצות את כולם". ואז הזמינה אותו היועצת אל חדרה. היא פתחה את ספר הקוראן המונח על שולחנה בסורת המאמינים, פסוק 8, והקריאה למנהל: "'והשומרים נאמנה על פיקדונות וחוזים [...] הם היורשים'. אתה חייב לקיים את מה שהבטחת, אלה מילותיו של אלוהים, לא פחות. ואם אתה לא בטוח שתוכל לעמוד בהבטחה כלשהי פשוט אל תבטיח. עליך, ועל כל אדם, להיות מספיק חזק כדי לומר 'אני לא יכול להבטיח לך' אם זהו המצב".

ואז כינס המנהל את כל המורים. הוא הודה בפניהם שלא היה חזק מספיק והבטיח לכמה מהם הבטחות שאינו יכול לעמוד בהן. "כל מה שאני יכול באמת להבטיח לכם עכשיו הוא שאשתדל ככל יכולתי שלא להבטיח שוב דברים שאיני משוכנע שאוכל לעמוד בהם", אמר. ואז הקריא לכולם את פסוק 8 ופסוק 10 מסורת המאמינים וביקש מכולם לנהוג מעתה על פי המצווה.

בתחילת השנה שלאחר מכן שמחה היועצת לראות את המנהל מחייך, משום שהשנה לא האשים אותו איש שהבטיח ולא קיים.

הסבר: הבטחה אינה אלא חוזה שבעל פה. החשיבות שיש לעמידה בהבטחות ובחוזים ובהסכמים היא עצומה. כשמילה אינה מילה כולנו חיים בעולם של תוהו ובוהו. אלוהים מצווה עלינו בקוראן שנעמוד בדברתנו. אבל אין זה דבר קל, משום שלעתים קרובות אנו רוצים להבטיח למישהו משהו משום שהוא לוחץ עלינו ומשום שהוא מצפה מאתנו ומשום שאנו רוצים לרַצות אותו. בא הקוראן ואומר לנו להיות חזקים, לא לוותר לעצמנו ולא להבטיח שום דבר שאין אנו משוכנעים שנוכל לעמוד בו. כן, דרוש כוח לומר "לא!" למי שאנו אולי חוששים מפניו, למי שאנו אולי לא רוצים לאכזב, אבל כך מצווה עלינו הקוראן וכך עלינו לחנך גם את ילדינו.