| מה נאמר לילד שעליו להעיד נגד אחד מהוריו? |
| פרק 7 |
|
وَإِن كُنتُمْ عَلَى سَفَرٍ وَلَمْ تَجِدُواْ كَاتِبًا فَرِهَانٌ مَّقْبُوضَةٌ فَإِنْ أَمِنَ بَعْضُكُم بَعْضًا فَلْيُؤَدِّ الَّذِي اؤْتُمِنَ أَمَانَتَهُ وَلْيَتَّقِ اللّهَ رَبَّهُ وَلاَ تَكْتُمُواْ الشَّهَادَةَ وَمَن يَكْتُمْهَا فَإِنَّهُ آثِمٌ قَلْبُهُ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ (سورۃ البقرة, آيۃ 283) ואם נוסעים אתם בדרך ולא יימצא לכם סופר, הפקידו עירבון. ואם תתנו אמון איש ברעהו, יפרע מקבל האשראי את חובו (כמוסכם), ויירא את אלוהים ריבונו. אל תעלימו את העדות, כי אשר יעלימנה, לב נפשע לו, ואלוהים יודע את אשר תעשו (סורת הפרה, פסוק 283). יסמין תלמידתי גרה בכפר הסמוך, סיפרה מחנכת כיתה ה'. כולם יודעים שהוריה רבים כל הזמן. יום אחד נפל אביה של יסמין מחלון ביתם ונפצע. היו שמועות שאשתו היא שדחפה אותו מהחלון. יומיים לאחר מכן הגיעה יסמין לכיתה כשעיניה נפוחות ופניה חבולות. בהתחלה לא ידעתי איך לדבר אִתה, אבל לבסוף ניגשתי אליה ואמרתי לה שאני רוצה לדבר אִתה לאחר השיעור. יסמין פתחה את השיחה ואמרה שוודאי שמעתי על מה שקרה אצלם בבית. "שמעתי, אבל אני רוצה לשמוע ממך", השיבה המחנכת. יסמין סיפרה למחנכת שהמשטרה מבקשת שתעיד לגבי מה שאירע. "אני אוהבת את אבא ואני אוהבת את אמא אבל שניהם לא צודקים", אמרה. "הם לא אוהבים אותנו. אילו אהבו אתנו לא היו מתנהגים כך". לימים נודע למחנכת שהוריה של יסמין התגרשו. האם עזבה את הבית אבל היא באה לבקר את הילדים. הם רוצים שהיא תשוב הביתה אבל האם מסרבת בגלל מעשיו של האב. "אני נרגעתי", מוסיפה המחנכת, "יסמין אמרה את האמת ונשארה בחיים". הסבר: נדמה שאיש לא יקנא ביסמין ובגורלה. ילדה קטנה זו נקרעת בין אמירת האמת ובין עדות נגד אביה. מה אנו הגדולים יכולים לומר לה כשאנו יודעים שאם תעיד עדות אמת עלול הדבר לסכן את שלומה?! והרי איש לא יוכל לספק לה הגנה לאחר מכן. יתרה מזו, האם עזבה את הבית והיא נשארה לגור עם אביה לאחר שהעידה נגדו. ייתכן ששגתה המחנכת שהקריאה פסוק זה מן הקוראן לילדה קטנה בשעה שהוא מכוּון לגדולים. ייתכן שהיה צריך להקריא פסוק זה לאב ולכל המבוגרים שנכחו באירוע כדי שהם יגידו את האמת. אפשר ללא ספק להשתמש בפסוק הזה בעבודה עם ילדים כשלא נשקפת להם סכנה או כשאנו יכולים להגן עליהם. אחרת סיכון שלומם אינו מוצדק גם לשם אמירת האמת. במקרים אלו אנו חייבים לדרוש קודם כול מן המבוגרים לומר את האמת ולא לדרוש מן הילדים את מה שהמבוגרים אינם מסוגלים לעשות. |