ראשי קוראנט פרק 7 האם עמידה בהבטחה משפרת את הדימוי העצמי?
האם עמידה בהבטחה משפרת את הדימוי העצמי?
פרק 7

بَلَى مَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ وَاتَّقَى فَإِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ (سورۃ آل عمران, آيۃ 76)

נהפוך הוא: כל המכבד את התחייבותו ונוהג ביראה, הנה אלוהים אוהב את היראים (סורת בית עמרם, פסוק 76).

עדנאן הוא תלמיד כיתה ו'. השנה דואגים הוריו לציוניו במיוחד משום שבשנה הבאה, בכיתה ז', ממיינים את התלמידים להקבצות במקצועות היסוד. הוריו מזכירים לו זאת השכם והערב אבל הוא אומר, "אל תדאגו, יהיה בסדר". עם תום הרבעון הראשון היו ציוניו של עדנאן נמוכים. הוריו התרגזו אך הוא הבטיח להם ואמר, "אני אתחיל להשקיע יותר בלימודים ואתם עוד תופתעו ממני בסוף הסמסטר". בהמשך הסמסטר לא נראה שעדנאן משקיע בלימודיו. הוריו הזכירו לו שוב ושוב אך הוא השיב שאין להם מה לדאוג וציוניו עתידים להשתפר.

עם תום הסמסטר לא חל שיפור בציוניו של עדנאן ובחשבון אפילו חלה ירידה. ההורים הודיעו לעדנאן שמעתה אין חברים, אין חוגים ואין משחקי מחשב. עדנאן התחנן בפני הוריו והבטיח שהפעם הבין את המסר והוא יהיה רציני בלימודיו. הוריו אמרו לו שהם מעניקים לו את ההזדמנות האחרונה להשתפר.
בשבוע הראשון של הסמסטר השני עבד עדנאן ממש קשה וההורים היו בטוחים שהוא נעשה רציני. אבל לאחר כשבועיים הוא שב למנהגיו הישנים. שיעורים הוא מכין מאוחר בערב, רק לאחר שסיים לשחק עם חבריו. בסוף השנה היו ציוניו מאכזבים מאוד, חלה ירידה בכל המקצועות.

בשיחה עם הוריו פחד עדנאן מעונש. הוא ידע שלא תינתן לו עוד הזדמנות והחל להתגונן ולהמציא תירוצים. "אני השתדלתי", אמר, "אבל המבחנים היו קשים. אני מבטיח לעבוד בכל הרצינות בשנה הבאה. תנו לי בבקשה עוד הזדמנות". ואז השיב אביו: "כל המכבד את התחייבותו ונוהג ביראה, הנה אלוהים אוהב את היראים". "קיבלת מאתנו מספיק הזדמנויות", אמר לו. "הבטחת ולא קיימת ואיך ניתן לך עוד הזדמנות?!"

הסבר: היכולת של האדם לעמוד בהבטחתו חשובה מאין כמוה לא רק לחברה, שמצפה שהפרט יקיים את הבטחותיו לאחרים, אלא גם לפרט המבטיח עצמו. אדם שמבטיח הבטחה מבטיח אותה גם לעצמו. אם הוא לא עומד בה, בעתיד יקשה עליו לסמוך על עצמו ועל יכולתו. עדנאן לא עמד בהבטחתו אבל לאי-עמידה שלו בהבטחתו מתלווה התחושה שלו שגם אילו רצה לא היה יכול לעמוד בה. עמידה בהבטחה הייתה מעניקה לעדנאן תחושה של כוח ויכולת שחשובה לכל דבר בחיים החל בפתירת תרגיל בחשבון וכלה בהתמודדות עם בעיות בחיים. אנו רוצים ללמד את עדנאן שלא לפחד מהשקעה, לא לפחד ממאמץ. אולי לא כל האחריות רובצת על עדנאן אלא גם על הוריו. הרי הצלחתו של עדנאן היא משימה משפחתית משותפת. ייתכן שהוריו יכלו להקל עליו אילו ישבו אתו יותר על לימודיו, אילו עזרו לו להגדיר משימות קטנות ואפשריות יותר מהצלחה בכל הלימודים, משום שאין כהצלחה כדי להזמין עוד הצלחה. נניח שבתחילה היה עדנאן מתמקד במקצוע אחד ומצליח בו. הייתה מתפתחת אצלו תחושה שהוא כן יכול להבטיח ולקיים וכך היה אפשר להתקדם. תפקיד ההורים אינו לעמוד מן הצד ולהעניק לעדנאן ציונים כמו מורים, אם עמד במשימה או לא. תפקידם לעזור לו להצליח ולשם כך חשוב שיהיו חמים, שותפים ומעודדים לכל אורך הדרך ולא רק מחכים לציון. כך יקל על עדנאן לקיים את הפסוק הקוראני החשוב הזה.