ראשי קוראנט פרק 6 מה נאמר לאישה גאוותנית?
מה נאמר לאישה גאוותנית?
פרק 6

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَومٌ مِّن قَوْمٍ عَسَى أَن يَكُونُوا خَيْراً مِّنْهُمْ وَلَا نِسَاء مِّن نِّسَاء عَسَى أَن يَكُنَّ خَيْراً مِّنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَن لَّمْ يَتُبْ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ (سورۃ الحجرات, آية 11)

הוי המאמינים, אל יבוזו אנשים לזולתם, שמא טובים הם מהם, והנשים אל יבוזו לזולתן, שמא טובות הן מהן. אל תדברו סרה זה בזה, ואל תחרפו זה את זה בכינויים. רע מכל לקרוא מופקר לאדם מאמין. אשר לא יחזרו בתשובה הם בני העוולה (סורת החדרים, פסוק 11).

עביר, מחנכת כיתה ד' בבית-ספר יסודי, חשבה שהיא חכמה מכולם ויפה מכולם וכל שאר המורים הם אפסים שלא יודעים כלום. כך נהגה עביר להביט בשאר המורים בהתנשאות וללעוג להם.
בתחילת השנה הגיעה מורה חדשה אל בית-הספר, רנין שמה. היא הייתה צעירה מאוד וזו לה הפעם הראשונה שהיא מחנכת כיתה, כיתה ד' המקבילה לכיתתה של עביר. מאחר שחסרו תקנים בבית-הספר היא לא קיבלה את התוספת שהיא זכאית לה בהיותה מחנכת.

כל יום נהגה עביר להתערב בעבודתה של רנין ולהציק לה. היא ריכלה עליה אל מול הצוות, והמורים, שהכירו את עביר, היו משיבים לה: "מספיק, נמאסה עלינו ההתנהגות שלך". אבל עביר בשלה. ורנין שומעת ושותקת עד שלא יכלה עוד. ואז פנתה אל יועצת בית-הספר.
רנין: אני צריכה את עזרתך. ברור לי מה אני רוצה אבל אינני יודעת כיצד
להשיג את רצוני.
יועצת: ספרי לי את הסיפור ואחר כך נדבר.
רנין: אני מלמדת בבית-הספר כבר כחמישה חודשים. עביר מחנכת בכיתה המקבילה לשלי והיא לא מפסיקה לעשות לי בעיות. היא חושבת שהיא טובה ממני וכל הזמן מרכלת עלי. נמאס לי.
יועצת: למה לא דיברת אִתה?
רנין: מי אמר שלא דיברתי, אלף פעם דיברתי. היא לא מקשיבה, היא בלתי-נסבלת.
יועצת: אני רוצה להזמין אותה ונדבר יחד.
רנין: בסדר, אני רוצה לראות איך היא מגיבה.
היועצת יצאה מן החדר, מצאה את עביר בחדר המורים והזמינה אותה לשיחה. היה ברור שההזמנה הזאת לא מצאה חן בעיני עביר אבל היא התקשתה לסרב ליועצת.
יועצת: הזמנתי אותך, עביר, בעקבות תלונתה של רנין.
עביר: לא עשיתי כלום. כן, אני יותר טובה ממנה בכול. זה מה שאמרתי
ואני לא משנה את דעתי. כך אני.
יועצת: אנשים שונים אחד מהשני. לא כולם אותו דבר. אלוהים ברא כל
אחד מאתנו עם אישיות שונה משל חברו. אבל הדבר החשוב הוא שנכבד את האחר גם אם הוא שונה מאתנו.
רנין: אני לא מרגישה שאני שונה, היא רק חושבת את עצמה למישהי.
עביר: כן, אני הכי חכמה פה.
יועצת: סליחה, עביר, שאני קוטעת אותך. אבל אני רוצה להקריא לכן
פסוק מן הקוראן. אם כל העולם יקרא ויבין אותו לא יהיו לנו עוד בעיות. אני מדברת על פסוק 11 מסורת החדרים: "הוי המאמינים, אל יבוזו אנשים לזולתם, שמא טובים הם מהם, והנשים אל יבוזו לזולתן, שמא טובות הן מהן. אל תדברו סרה זה בזה, ואל תחרפו זה את זה בכינויים". שמעי, עביר, את לא יותר גדולה מאלוהים ולכן טוב, בריא ומכובד להקריא לך מדי פעם מהקוראן ובמיוחד את הפסוק החשוב הזה.

הסבר: מדוע מתנהגת כך עביר? קשה לדעת משום שאנו לא מכירים אותה טוב מספיק כדי לענות על שאלה זו. ייתכן שהיא חוששת מאוד משאר המורות. אנשים שמציגים רגשי עליונות לעתים קרובות הם אנשים שמפצים בכך על רגשי נחיתות. ייתכן שבביתה שלה פגעו בה בילדותה ושוב יש לה צורך לבנות הגנות כדי שלא לשוב ולהיפגע. ברור שהיא מזמינה שיפגעו בה בעצם התנהגותה הגאוותנית ובכך היא מספרת לנו משהו על הדרמה הפנימית שהיא נאבקת בה. כלומר, ייתכן שהיא פשוט משחזרת חוויית ילדות שבה היא מתעמתת עם סביבתה ולבסוף יוצאת פגועה כמו שסביר להניח שיצאה פגועה במקרה הזה מן היועצת. ובכל זאת יפה נהגה היועצת שהקריאה לה פסוק כל כך חשוב מן הקוראן שמלמד את כולנו משהו על חשיבות הצניעות. ייתכן שדווקא סמכותו של הקוראן תעזור לעביר לשנות את התנהגותה.