ראשי קוראנט פרק 6 מה נאמר לאיש שמאבד פרופורציה בחיים?
מה נאמר לאיש שמאבד פרופורציה בחיים?
פרק 6
إِنَّ الْإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعاً * إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً * وَإِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعاً (سورۃ المعارج, آية 21-19)
האדם קצר רוח הוא מברייתו. בעת מצוקה הוא נרגן, ובעת רווחה הוא קמצן (סורת הרקיעים, פסוקים 19-21).

מוּראד היה איש עשיר שמעולם לא עזר לאחר. חייו סבבו סביב הנאות ובילויים ובעיקר אהב להוציא כספים על בחורות ומסיבות. באחד הימים פרצה מלחמה. טיל שנפל ליד ביתו הרג את שכנו. אבל מוּראד המשיך לחגוג כאילו אין מלחמה וכלום לא קרה. שכניו מחו על התנהגותו והוא לעג להם ואמר: "אני לא מפחד משום טיל. מקסימום אסע לחו"ל".

לאחר כשבועיים נפל עוד טיל אבל הפעם היישר אל תוך המפעל של מוּראד. הטיל חולל שרפה במפעל וגרם נזק גדול. גם ביתו של מוּראד, הצמוד למפעל, נפגע. למזלו לא היה איש מבני ביתו בבית בזמן נפילת הטיל. מצבו הכלכלי של מוּראד החל להתדרדר והוא לא היה יכול עוד לשלם לפועליו את משכורתם. ואז פנה אליו בנו בכורו ושכנע אותו לחזור בתשובה כדי שאלוהים יעזור להם. האב חזר בתשובה והחל להתפלל באופן קבוע. באותה תקופה קיבל מוּראד פיצויים מן המדינה על הנזקים שנגרמו למפעל ולבית ומצבו הכלכלי השתפר לאין ערוך. המפעל חזר לעבודה מלאה ואף צמח יותר ממה שהיה בעבר. ואז הפסיק מוּראד להתפלל וחזר לסורו - בילויים, בזבוז כספים ובחורות. שוב פנה אליו בנו בכורו וביקש ממנו לחזור למוטב ולתרום מכספו לעניים במקום לבזבזו על הוללות. מוּראד השיב לבנו, "אל תתערב בחיים שלי כמו שאני לא מתערב בחיים שלך". אז פתח בנו את ספר הקוראן והקריא לאביו את פסוקים 19-21 מתוך סורת הרקיעים: "האדם קצר רוח הוא מברייתו. בעת מצוקה הוא נרגן, ובעת רווחה הוא קמצן".

הסבר: כזה הוא האדם. כשקשה לו הוא חסר סבלנות ורוצה פתרון מהיר וכשטוב לו הוא לא זוכר דבר ושקוע רק בעצמו במקום לעזור לזולת. במצבים קשים בני אדם נוטים להתפלל לאלוהים כמוּראד ולהבטיח הבטחות רבות שיחזרו למוטב, הבטחות שמחזיקות מעמד כל עוד רע לאדם. כשטוב לו, לעתים קרובות הוא שוכח את כל הבטחותיו. הדבר בולט במיוחד כשהאדם חולה. אז כל חפצו הוא להיות בריא. כשהאדם מבריא הוא מקבל את בריאותו כמובן מאליו, כאילו מעולם לא היה חולה וגם לא יהיה חולה בעתיד. היכולת לשמור על פרופורציות חשובה מאוד בחיינו. בעתות מצוקה עלינו לזכור שבדרך כלל הקושי הוא זמני. וכשטוב לנו אל לנו לחטוא בחטא היוהרה ועלינו לדעת להעריך את מה שיש לנו. ואכן, היכולת לעזור לאחר שהקוראן מצווה עליה שומרת על צניעותנו ומזכירה לנו שאולי מחר נזדקק גם אנו לעזרה. יפה נהג בנו של מוּראד שהקריא לאביו את הפסוק המתאים מן הקוראן המתאר במדויק את התנהגותו של האב.