| מה נאמר למי שיש לו רגשי נחיתות? |
| פרק 6 |
|
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ (سورۃ العنكبوت, آية 57) סוף כל נפש לטעום את המוות, ואז אלינו תוחזרו (סורת העכביש, פסוק 57).
חוּסני, תלמיד כיתה ט', פנה אל המחנכת וסיפר לה שהוא כל הזמן מרגיש שהוא שונה משאר התלמידים בכיתה. "הם טובים ממני ומצליחים ממני, יש לי רגשי נחיתות", אמר לה. המחנכת שאלה אותו מדוע לדעתו הוא מרגיש כך. חוּסני השיב לה שהוא בא ממשפחה ענייה. "אבי לא עובד בכלל ואמי עובדת בניקיון. כולם מביטים עלי אחרת כי הם יודעים שאני עני. למשל, לטיול האחרון לא יצאתי משום שלא היה לי מאיפה לשלם. לכן יש לי רגשי נחיתות".
אז פתחה המחנכת את ספר הקוראן בסורת העכביש, פסוק 57, והקריאה לחוּסני: "סוף כל נפש לטעום את המוות, ואז אלינו תוחזרו". היא הסבירה לחוּסני שכולנו נמות בסוף ונחזור אל אלוהים, גם העני וגם העשיר. "אצל אלוהים כולנו שווים, כך שאין לך מה לדאוג ואין לך גם שום סיבה להרגיש שאתה פחות טוב מאחרים". הסבר: חשוב מאוד לזכור שרגשי נחיתות אלה רגשות ולא עובדות. כלומר, חוּסני מרגיש שהוא שווה פחות מאחרים אבל יכול לבוא מישהו ולהראות לחוּסני איך הוא עולה על כל חבריו בנושאים ובתחומים מסוימים שהם חשובים מאוד. אולי דווקא בצניעותו, אולי דווקא בכך שהוא עוזר להוריו בנושאים למיניהם ועוד. אסור לבלבל רגשות עם עובדות. חוּסני חש רגשי נחיתות אבל אין זה אומר שהוא באמת נחות. יש להסביר לו הבדל חשוב זה בין רגשות לעובדות, כדי שיבין שהרגשות האלה נמצאים בתוכו אבל מישהו אחר יכול לראות זאת אחרת. הרבה ילדים עניים עלולים לחוש כחוּסני וכדאי להסביר להם נושא זה. כמו כן, יפה נהגה המחנכת שהשתמשה בקוראן כדי להסביר לחוּסני שלא כך רואה אלוהים את הדברים. כולנו נמות בסוף ובעניין זה כולנו שווים לפני אלוהים. גם זאת דרך יפה מאוד לעזור לנערים ונערות להתגבר על ביישנות ועל רגשי נחיתות. |