| מה נאמר לילדה שמתביישת באביה? |
| פרק 6 |
|
وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَاناً إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيماً * وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيراً (سورۃ الاسراء, آية 23 -24) ריבונך ציווה כי לא תעבדו בלתי אם אותו, ותגמלו חסד עם אביכם ועם אמכם, ואם יגיעו לזקנה במחציתך - שניהם יחדיו או רק אחד מהם - אל תגיד להם, קצתי בכם, ואל תגער בהם, ודבר עמם בכבוד. פרוש להם כנף של הכנעה ורחמים, ואמור, ריבוני, רחם עליהם כדרך שגידלוני מקטנות (סורת המסע הלילי, פסוקים 23-24).
מרים היא תלמידת כיתה ה' ואביה השרת בבית-הספר. בכל פעם שהיא רואה אותו בבית-הספר היא מתביישת ואומרת לו, "אוף... מעצבן אותי שאתה אבא שלי!" אביה חש מושפל משום שהיא מביישת אותו לפני כל התלמידים ועל כן הוא משתדל שלא להיפגש אִתה בבית-הספר. באחד הימים נכחה חברתה יסמין כשמרים נתקלה באביה. היא הופתעה מאוד ואמרה למרים, "כנראה לא שמעת את מה שציווה אותנו אלוהים בסורת המסע הלילי, פסוקים 23-24: 'ריבונך ציווה כי לא תעבדו בלתי אם אותו, ותגמלו חסד עם אביכם ועם אמכם, ואם יגיעו לזקנה במחציתך - שניהם יחדיו או רק אחד מהם - אל תגיד להם, קצתי בכם, ואל תגער בהם, ודבר עמם בכבוד. פרוש להם כנף של הכנעה ורחמים, ואמור, ריבוני, רחם עליהם כדרך שגידלוני מקטנות'". "מרים", הוסיפה חברתה, "חשוב מאוד להיות חכמים בחיים אבל יותר חשוב לכבד את ההורים. תראי, אני חיה רק עם אמי ומקנאת בך ובאחרים שיש לכם שני הורים. תשאלי את עצמך, למה אבא שלי עובד כל יום מהבוקר עד הערב? למען מי? את חייבת לעשות משהו למען אביך לפני שיהיה מאוחר".
הסבר: ילדים רבים בגילים שונים מתביישים בהוריהם. אם הם ילדי מהגרים שהוריהם אינו מעורים בתרבות ואילו הילדים מדברים את שפת המקום באופן שוטף, אם הוריהם אינם משכילים וילדיהם משכילים מהם, אם משלח ידם של ההורים לא נחשב למכובד ועוד ועוד. לא חסרות סיבות שבעטיין יחושו ילדים שהוריהם מביישים אותם. אבל הילד חייב לזכור שהוא עצמו לא היה מגיע למקום שהוא נמצא בו, המקום שבו הוא חש שהוא מעל ההורה, ללא עזרת ההורה. זאת ועוד, פגיעה בהורה משולה מכל הבחינות לכריתת הענף שעליו אתה יושב. ההורה הוא הקשר שלך עם עצמך ועם משפחתך, וכידוע, ללא עבר גם אין עתיד. כך שמצוות כיבוד ההורים רווחת בכל התרבויות ויש לה סיבות נפשיות עמוקות. אין זה אומר שההורה צודק בכול, אין זה אומר שעל הילד לציית להורה ציות מוחלט בכל גיל ובכל עניין. אבל הקוראן מדריך אותו תמיד לגלות יחס של כבוד להורה. |