ראשי קוראנט פרק 6 מה נאמר לילד שזלזל ונכשל?
מה נאמר לילד שזלזל ונכשל?
פרק 6

إِنَّ اللّهَ لاَ يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئاً وَلَـكِنَّ النَّاسَ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ (سورۃ يونس, آيۃ 44)

אלוהים לא יגרום לאנשים כל עוול, כי רק לעצמם יגרמו האנשים עוול (סורת יונה, פסוק 44).

נאדי, תלמיד כיתה ח', חושב שחומר הלימודים הוא קל והוא אינו צריך לשקוד על לימודיו. כשאמו מבקשת ממנו שיתכונן למבחן הוא משיב לה שהוא יכול לקבל ציונים גבוהים מבלי להתאמץ משום שהחומר קל לו מאוד. לקראת סוף השנה התערב נאדי עם חברו מוחמד שהוא לא ילמד למבחנים ובכל זאת יקבל ציונים של יותר מ-90. מוחמד הזהיר אותו שהוא מסתכן, אבל נאדי השיב: "עזוב, מי צריך ללמוד בכלל?"

נאדי ניגש למבחנים ללא שום הכנה. כשהמורה חילק את המבחנים לאחר שבדק אותם הוא היה המום. "משהו לא בסדר, אני חושב שיש טעות", אמר לחברו. הוא ניגש אל מחנך הכיתה והוא כולו כועס: "מה קרה לך? מגיע לי ציון נכשל???" המחנך השיב שזה בדיוק הציון שמגיע לו. "השנה כמעט לא עבדת", הוסיף.

נאדי היה מאוד מדוכא ועצוב. מה, אני באמת כל כך לא שווה? שאל את עצמו. הוא פנה אל היועצת וסיפר לה שאלוהים לא אוהב אותו. היועצת הבינה שהיא חייבת לעבוד עם נאדי ולהביא אותו לידי כך שיקבל אחריות על מעשיו במקום להאשים את אלוהים. היא פתחה את הקוראן בסורת יונה, פסוק 44, והקריאה לו: "אלוהים לא יגרום לאנשים כל עוול, כי רק לעצמם יגרמו האנשים עוול". "מה דעתך על הפסוק הזה?" שאלה אותו. נאדי חשב לרגע ולאחר מכן אמר: "כן, אני גרמתי לעצמי את העוול הזה ולא אלוהים. אולי אלוהים אוהב אותי ורוצה שאני אשקיע יותר בלימודי".

הסבר: מעניין המעבר המהיר של נאדי מזלזול בלימודים והרגשה שהוא עליון על כולם לתחושה שהוא לא שווה כלום. מעברים כאלה קורים פעמים רבות לילדים שתחילה מתנפחים אחר כך מתפוצצים; תחילה ממריאים ואחר כך מתרסקים. "מי שלא מתנפח לא מתפוצץ", אוהבים הילדים לומר ובצדק. נאדי, שנכשל, כועס תחילה על המורה, הוא אשם. אחר כך על אלוהים. העיקר שלא לקבל אחריות על עצמו. וכאן בא הקוראן ומחזיר את האחריות לאדם עצמו משום שזוהי הדרך היחידה שעשויה לגרום לו להשתפר. הקוראן אומר לנו שוב ושוב שלא להשליך את האחריות שלנו על האחר משום שמזה לא יצמח כל טוב. נכון שלא קל לשאת באחריות ולעתים זה קשה וכואב אולם דרך אחרת להתקדם אין. רק מי שמקבל על עצמו את האחריות מנסה לתקן ולשפר, אחרים אינם מנסים ואינם מתקדמים.