ראשי קוראנט פרק 5 כיצד צריך להתייחס אב לילדו העולה עליו?
כיצד צריך להתייחס אב לילדו העולה עליו?
פרק 5

إِذْ قَالَ لِأَبِيهِ يَا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لَا يَسْمَعُ وَلَا يُبْصِرُ وَلَا يُغْنِي عَنكَ شَيْئاً * يَا أَبَتِ إِنِّي قَدْ جَاءنِي مِنَ الْعِلْمِ مَا لَمْ يَأْتِكَ فَاتَّبِعْنِي أَهْدِكَ صِرَاطاً سَوِيّاً (سورۃ مريم, آيۃ 42-43)

הוא אמר לאביו, אבא, מדוע תעבוד את אשר לא ישמעו ולא יראו ולא יועילו לך במאום? אבא, הוענקה לי דעת אשר לא ניתנה לך, על כן בוא בעקבותי ואנחה אותך באורח נאות (סורת מרים, פסוקים 42-43).

מוסא, תלמיד כיתה ט', הוא ילד חכם שמתעניין מאוד בגאוגרפיה. כל יום הוא גולש באינטרנט ולומד על דרכים ומקומות חדשים בארץ. ביום שבת יצאה כל המשפחה לטיול ברמת הגולן. אביו של מוסא ביקש מבני המשפחה להיות סבלניים אם יטעה בדרך משום שהוא לא מכיר את המקום. מוסא השיב: "אבא, אל תדאג, אני אתך ואני אדריך אותך". אחיו של מוסא צחקו עליו ואמרו לו: "מה, אתה תדריך את אבא?... ההה". אביו של מוסא נאנח ואמר לבניו: "כנראה ילדי הטובים לא מכירים את סורת מרים, פסוק 43: 'אבא, הוענקה לי דעת אשר לא ניתנה לך, על כן בוא בעקבותי ואנחה אותך באורח נאות'. אחיכם שקד ולמד יפה גאוגרפיה בזמנו הפנוי ועל כן יש לו ידע שגם לי אין. כל הכבוד לו!" ואכן, מוסא הדריך את אביו בנהיגה והובילו בדרך הקצרה ביותר והמשפחה נהנתה מאוד בטיול. אחיו הצטערו על שצחקו עליו ואמרו לו: "אתה באמת ילד חכם שמקיים יפה את הפסוק שציטט אבא מן הקוראן".

הסבר: מוסא ראוי לכל הכבוד על יכולתו. האחים ראויים לכל הכבוד על שלא היססו להודות לפני אחיהם שטעו ולהתפעל ממנו. אבל לכבוד הכי גדול ראוי אביו של מוסא, משום שלא התבייש להיות תלמידו של בנו. הורים לא מעטים אינם יכולים לסבול שבנם עולה עליהם ולוּ גם בעניינים פעוטים. הורים אלה לעתים אינם מעודדים את ילדיהם להתקדם, ללמוד ולדעת כדי שלא יתחרו בהם ויאיימו עליהם. הם לא מתפעלים מילדיהם כדי שלא יחשיבו את עצמם. כך נשארים ילדים אלה פעמים רבות לא מפותחים משום שהוריהם רוצים לשמר את שליטתם בהם. לעומת זאת, הורים אחרים שמחים שילדיהם עולים עליהם. הם רוצים שהילדים יגשימו את מה שהם, ההורים, לא הצליחו להגשים. הורים אלה מתפעלים מילדיהם ומעודדים אותם והילדים על פי רוב עושים חיל.