ראשי קוראנט פרק 5 מה יגיד מחנך לילד מורד?
מה יגיד מחנך לילד מורד?
פרק 5

وَيَا قَوْمِ اعْمَلُواْ عَلَى مَكَانَتِكُمْ إِنِّي عَامِلٌ سَوْفَ تَعْلَمُونَ مَن يَأْتِيهِ عَذَابٌ يُخْزِيهِ وَمَنْ هُوَ كَاذِبٌ وَارْتَقِبُواْ إِنِّي مَعَكُمْ رَقِيبٌ (سورۃ هود, آيۃ 93)

בני עמי, המשיכו בשלכם, וגם אני אמשיך בשלי, ועוד תיווכחו לדעת על מי מאתנו יבוא עונש הקלון ומי מאתנו מפיח כזבים. פקחו עין, וגם אני אפקח עין עמכם (סורת הוד, פסוק 93).

סמיר גר בחיפה, שהיא עיר מעורבת מבחינה דתית-לאומית. גרים בה ערבים נוצרים וערבים מוסלמים, דרוזים, יהודים ועוד. בני משפחתו המורחבת של סמיר גרים כולם באותה שכונה. סמיר רואה את עצמו כאיש דת וחש חובה ללמד את בני הדור הצעיר, שעמם הוא נמנה, ללכת בדרך הנכונה. אבל לבני הדודים חשובים רק הבילויים והחפלות כפי שנוהגים אחדים משכניהם בני דתות אחרות. הם שותים כל הזמן משקאות חריפים. בכל מסיבה שהם עושים יש אלכוהול, שאסור על פי דת האסלאם. סמיר מנסה לדבר אִתם ולהסביר להם אבל השיחה גולשת עד מהרה לוויכוחים. בני הדודים אומרים לו, "למה שלא נחיה חיים טובים? אתה עוד תצטער שלא בילית אתנו. ואתה עוד תראה שאלוהים לא יעניש אותנו". פעם אחת השיב להם סמיר: "בני עמי, המשיכו בשלכם, וגם אני אמשיך בשלי, ועוד תיווכחו לדעת על מי מאתנו יבוא עונש הקלון ומי מאתנו מפיח כזבים. פקחו עין, וגם אני אפקח עין עמכם".

הסבר: המרד של הדור הצעיר אל מול דור ההורים אינו חדש בשום תרבות. הורים רוצים שילדיהם ילכו בדרך שהם מאמינים בה ועל פיה גדלו הם כל חייהם. והנה לעתים קרובות מאכזבים אותם ילדיהם ובוחרים ללכת בדרך אחרת. כשהילדים עוברים על איסורים דתיים דוגמת האיסור לשתות אלכוהול הדבר פוגע בהורים ומכאיב להם. יפה נהג סמיר שלא ניסה לכפות את אמונתו על בני משפחתו. אנו כבר למודי ניסיון ויודעים שכוח לא מועיל. כוח לעתים מסלים את המרד ומגביר את התנגדות הדור הצעיר לתכתיבי ההורים. על ההורים לקבל את העובדה שאין דרך אחרת חוץ מדיבורים והסברים ובאמת אין הם יכולים לכפות את דעתם על ילדיהם לאורך זמן. כשהילדים קטנים מנהלים להם ההורים את החיים אבל עם השנים מזדקנים ההורים ונחלשים והילדים גדלים ומתחזקים. על כן בסופו של דבר כל אדם בוחר את דרכו בחיים. והנה סמיר משתמש כל כך יפה בפסוק הקוראני החשוב שהשתמש בו הנביא ובו יכולים הורים להשתמש כל אימת שילדיהם לא שומעים בקולם. ללא שימוש בכוח ואף ללא כעס ובעיקר בעצב הוא אומר להם שכל אחד ילך בדרך שהוא בוחר והאמת תצא לאור בעתיד. עכשיו, לא נותר לקרובי משפחתו של סמיר אלא לשים לב שהוא נוהג אחרת מהם וכשירצו יוכלו לשוב מדרכם הרעה דווקא משום שסמיר לא כפה עליהם דבר. ואז יכבדו את סמיר שבעתיים משום שהניח להם להגיע למסקנות הנכונות בכוחות עצמם.