ראשי קוראנט פרק 5 מה נאמר לילד שאביו מדיח אותו למעשים אסורים?
מה נאמר לילד שאביו מדיח אותו למעשים אסורים?
פרק 5

وَمَا كَانَ اسْتِغْفَارُ إِبْرَاهِيمَ لِأَبِيهِ إِلاَّ عَن مَّوْعِدَةٍ وَعَدَهَا إِيَّاهُ فَلَمَّا تَبَيَّنَ لَهُ أَنَّهُ عَدُوٌّ لِلّهِ تَبَرَّأَ مِنْهُ إِنَّ إِبْرَاهِيمَ لأوَّاهٌ حَلِيمٌ (سورۃ التوبة, آيۃ 114)

המחילה שביקש אברהם לאביו לא היתה אלא בשל הבטחה שהבטיח לו, ואולם כאשר התברר לו כי אויב הוא לאלוהים, הודיע כי אינו מחויב לו עוד. אברהם היה מכה על חטא ושקול דעת (סורת ההצהרה, פסוק 114).

וליד בן החמש-עשרה הוא הבן הבכור במשפחה ובה חמישה ילדים. הוא מתוסכל מאוד משום שאביו יושב כל היום בבית, לא עובד וחי מהבטחת הכנסה. מצרכים בסיסיים חסרים בבית אבל אמו של וליד סובלת בשקט. היא חוששת להתלונן בפני בעלה שמא יצרח ויטען שהיא בזבזנית. וליד מנסה לעזור ככל יכולתו. בחופשות הקיץ הוא עובד בעבודות מזדמנות בחקלאות ואת מעט המשכורת שהוא מקבל הוא נותן לאמו. ואז היא בוכה חרש ולווליד כואב שאינו יכול לעזור יותר. יום אחד החליט וליד שהגיע הזמן לדבר עם אביו.
וליד: אבא, למה אתה לא הולך לעבוד?
אב: (צוחק) חביבי, אתה עדיין קטן מכדי להבין איך הדברים מתנהלים במדינה.
וליד: אז אולי תנסה להסביר לי.
אב: די, לך. אין לי כוח בשביל...
וליד: אבל ככה אי-אפשר. כל אבא מפרנס את משפחתו והאחים שלי לא מקבלים את מה שמגיע להם.
אב: (צורח) מה? הם התלוננו?!
וליד: מבלי שיגידו. אני רואה את זה בעיניים שלהם. אתה חייב לחפש עבודה.
אב: אבל אני לא יכול לעבוד. אם בביטוח הלאומי ידעו שאני עובד הם יפסיקו לשלם לנו הבטחת הכנסה. חבל, זה כסף בטוח בלי להתאמץ.
וליד: אבל אתה רואה שהכסף לא מספיק וחייבים לחפש עוד מקור הכנסה.
אב: נו, מה אתה מנסה להגיד?
וליד: אני רוצה שיהיה עוד כסף בבית הזה.
אב: (מתעצבן וצורח) הבנתי, כדי שלא נפסיד את הקצבה יש לי רעיון בשבילך.
וליד: מה?
אב: תלך לבאסם, תספר לו שאנחנו במצב כלכלי לא טוב בבית. הוא כבר ידאג לנו.
וליד: מה, לבאסם? הוא בן אדם עם שם רע מאוד, הוא גונב.
אב: מי אמר לך?
וליד: כולם יודעים את זה. מאיפה יש לו כל כך הרבה רכוש כשהוא לא עובד?
אב: מה אכפת לך? זה פתרון.
וליד: אבא, אתה מנסה לשכנע אותי ללכת לגנוב? אני לא מאמין.
אב: (צורח) לך, נמאס לי כבר ממך. אתה רק מדבר וחי בעולם לא אמתי. לך, אני לא רוצה לדבר יותר. תחשוב על הנושא ומחר תגיד לי את דעתך.
וליד הלך והסתגר בחדרו. הוא היה בהלם. אביו מבקש ממנו לגנוב? האם טעה בהבנת דבריו? אולי אבא לא היה רציני? הוא נרדם כשראשו מלא מחשבות. בבוקר התעורר מוקדם עם כאב ראש חזק. הוא פתח את ספר הקוראן שליד מיטתו והחל לקרוא בו. פתאום נכנס אביו.
אב: נו, חשבת על מה ששאלתי אותך?
וליד: אבא, אני רוצה הקריא לך משהו מסורת ההצהרה. "המחילה שביקש אברהם לאביו לא היתה אלא בשל הבטחה שהבטיח לו, ואולם כאשר התברר לו כי אויב הוא לאלוהים, הודיע כי אינו מחויב לו עוד". גם אני לא מחויב לך עוד, אבא. ואני מסרב לגנוב כפי שאתה מציע לי.

הסבר: הקוראן מלמד אותנו לכבד את הורינו אבל לא בכל מקרה ולא בכל מחיר. כמה קשה לווליד. הוא היה רוצה שיהיה לו אבא טוב וחזק שדואג למשפחה ומפרנס אותה ושהוא, וליד, יוכל להיות גאה בו. והנה הוא, הבן הבכור, צריך להתנהג ביתר בגרות מאביו. הוא עושה ככל יכולתו לדאוג לפרנסת המשפחה וצריך לעמוד מול הצעותיו של אביו שיגנוב ולסרב להן. וליד חייב להיות הוא עצמו ואבא שלו גם יחד. כלומר, הוא חייב להתנהג כגדול ואחראי אף שהוא עדיין נער. לצערנו, נערים רבים נמצאים במצב שעליהם להיות ההורים של עצמם משום שאין להם הורה או הורים מיטיבים. וליד מבין שנאמנותו לאלוהים גדולה מנאמנותו לאביו, כך נהג גם אברהם. ייתכן שאמו עוזרת לו ותומכת בו. שאם לא כן, עלול להיות קשה מדי לעמוד מול האב. אבל התנהגותו האמיצה של וליד היא דוגמה לנערים רבים שהוריהם עושים מעשים אסורים, עוברים על החוק באופנים שונים, ומעודדים אותם להצטרף אליהם. לעתים ההורה השני טוב יותר או שיש קרוב משפחה שעשוי לעזור לנער או לנערה אבל לצערנו לא תמיד זה המצב. אכן, הקוראן הוא חברו הנאמן של וליד.