| האם דמות הסמכות יודעת הכול? |
| פרק 5 |
|
قُل لاَّ أَقُولُ لَكُمْ عِندِي خَزَآئِنُ اللّهِ وَلا أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلا أَقُولُ لَكُمْ إِنِّي مَلَكٌ إِنْ أَتَّبِعُ إِلاَّ مَا يُوحَى إِلَيَّ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الأَعْمَى وَالْبَصِيرُ أَفَلاَ تَتَفَكَّرُونَ (سورۃ الانعام, آية 50) אמור, איני טוען בפניכם כי בידי אוצרות אלוהים, ולא כי יודע אני את הנסתר, ואיני טוען בפניכם כי מלאך אני. דבק אני רק באשר נגלה לי. אמור, כלום ישוו זה לזה העיוור והפיקח? האם לא תמלכו בדעתכם? (סורת המקנה, פסוק 50).
סולאף בת השלוש-עשרה פנתה אל היועצת וסיפרה לה שלאחרונה היא חשה מתח רב ביחסיה עם הוריה. "כל הזמן הם מכתיבים לי כיצד עלי להתנהג, מה ללבוש, איך לדבר ומתי לצאת מהבית. על כל דבר שאני עושה יש להם מה לומר וזה ממש מדכא אותי. יש לך פתרון בעבורי איך אוכל לעשות מה שאני רוצה מבלי להרגיז את הורי?" היועצת הבינה שסולאף רוצה לקבל ממנה אישור למעשיה ושהיא, היועצת, תאמר לה שהצדק אִתה ולא עם הוריה. "את רוצה ממני דברים שאני לא יכולה לתת לך", השיבה לה היועצת. "איני טוען בפניכם כי בידי אוצרות אלוהים, ולא כי יודע אני את הנסתר", ציטטה היועצת את הנביא כדי לעזור לסולאף לקבל אחריות למעשיה ולא לחכות לקבל ממנה פתרון קסם. "ואיני טוען בפניכם כי מלאך אני", הוסיפה היועצת כדי להזכיר לסולאף שהיא לא תוכל לשמור עליה אם תתנהג שלא כראוי ותיענש. "כלום ישוו זה לזה העיוור והפיקח? האם לא תמלכו בדעתכם?" היא סיימה כדי לומר לה שהיא לא עיוורת ויודעת מהי הדרך הנכונה, שביל הביניים שבו גם היא וגם הוריה יוכלו להיות מרוצים ולחיות בשלום.
הסבר: פעמים רבות ילדים רוצים מהוריהם או ממוריהם או מיועציהם תשובות והבטחות שאין בכוחן של אותן דמויות סמכות לתת. סולאף רוצה שהיועצת תסדר לה את החיים, שהיא תוכל לעשות ככל העולה על רוחה ועוד בהסכמת הוריה. במקרים אחרים ילדים רוצים שיבטיחו להם למשל שאם הם ילמדו היטב יצליחו במבחן. בדרך כלל כך אמנם יקרה אך אי-אפשר להבטיח זאת. ישנם ילדים שפשוט רוצים הבטחה מן ההורה או המורה שיהיה טוב. אפילו זאת אין בכוחם של הגדולים לתת. במצבים אלה ואחרים נדרשת דמות הסמכות לצניעות, צניעות שמעודדת את הילד לקבל אחריות על עצמו. כלומר, סולאף מבינה שהיא-היא אחראית למעשיה ולא היועצת, שאינה יכולה להחליף אותה בנשיאת האחריות. היא תישפט על פי מעשיה. וכאן באים דבריו של הנביא לעזרתה של היועצת ולעזרתו של כל הורה שרוצה להעביר לילדיו את המסר החשוב הזה שהוא לא יודע הכול. |