ראשי קוראנט פרק 5 האם היתום זכאי ללמוד?
האם היתום זכאי ללמוד?
פרק 5

وَآتُواْ الْيَتَامَى أَمْوَالَهُمْ وَلاَ تَتَبَدَّلُواْ الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَهُمْ إِلَى أَمْوَالِكُمْ إِنَّهُ كَانَ حُوبًا كَبِيرًا (سورۃ النساء, آيۃ 2)

תנו ליתומים את רכושם, ואל תמירו את הטוב ברע, ואל תאכלו את רכושם עם רכושכם, כי פשע חמור הוא (סורת הנשים, פסוק 2).

רים היא נערה יתומה הלומדת בכיתה י"ב. כשהייתה בת עשר נפטרה אמה ואביה התחתן בשנית. אשתו השנייה היא אישה רעה שאוהבת רק את עצמה ונוהגת להעליב את בעלה על שום שהוא אוהב את רים ומפנק אותה. מאז לא היה קשה להתרשם שרים ממש השתנתה. היא הייתה ילדה שמחה, עליזה ואוהבת חיים ועכשיו היא יושבת בכיתה ללא חיוך. המחנכת, שנכנסה לכיתה יום אחד, מצאה אותה צועקת ובוכה, "למה אמא עזבה אותי? למה? לא מגיע לי? למה דווקא אני?" היא ניסתה להרגיע את רים אך ללא הועיל. ואז שלחה אותה אל יועצת בית-הספר.
יועצת: רים, מה הביא אותך אלי?
רים: המחנכת שלחה אותי. אני לא רציתי לבוא.
יועצת: למה? מה קרה?
רים: אני כועסת מאוד ולא בא לי לדבר. צעקתי בכיתה אז המחנכת שלחה אותי אלייך (בכעס).
יועצת: את לא חייבת לספר לי מה שאת לא רוצה אבל אני פה כדי לעזור לך. ואת יכולה לסמוך עלי שכל מה שתספרי לי אשמור בסוד והדברים לא יגיע לאוזני מי שלא צריך לדעת.
רים: (מספרת בכאב) אני יתומה, אמא חסרה לי, אבא היה טוב אלי אבל מאז שהתחתן הכול השתנה. אמי החורגת היא זו ששולטת בבית ואבא שומע בקולה. אני מרגישה לבד, אבודה, בלי אמא (בוכה).
יועצת: קרה משהו לאחרונה שעורר את הרגשות הקשים האלה?
רים: ביקשתי כסף לקורס הכנה לפסיכומטרי אבל אבא סירב לתת לי.
יועצת: אולי אין לו כסף?
רים: אבי הוא איש עשיר משום שהוא קיבל הרבה כסף מאמי. אמא באה ממשפחה עשירה ונתנה לאבא את כל הכסף. עכשיו הוא קונה לאשתו בגדים ותכשיטים יקרים. אבל זה בעצם כסף ששייך לי, ולי הוא לא נותן כלום (בכעס).
יועצת: רים, האם פנית אל אבא ישירות וביקשת ממנו כסף?
רים: כן. דיברתי וביקשתי ממנו אך הוא טען שאין לו.
יועצת: רים, אני רוצה לבקר בבית שלך כשאבא נמצא עם אשתו ובדרך עקיפה ננסה לדבר אתו.
רים הסכימה והיועצת תיאמה עם האב מועד פגישה.
יועצת: באתי לבקר אצלכם משום שאנו מבקרים אצל תלמידי כיתות י"ב ומשוחחים עם הוריהם כדי לעודד אותם לרשום את ילדיהם לאוניברסיטה ולהמשיך בלימודים גבוהים.
רים: אני מחכה שאבא ישלם בשבילי לקורס הכנה לפסיכומטרי.
יועצת: מתי אתה מתכוון לרשום אותה?
האב שתק והביט באשתו, שהייתה מופתעת ופניה נצבעו באדום וצהוב.
יועצת: יש פסוק מן הקוראן שתמיד נוגע ללבי. זה פסוק 2 מסורת הנשים: "תנו ליתומים את רכושם, ואל תמירו את הטוב ברע, ואל תאכלו את רכושם עם רכושכם, כי פשע חמור הוא". באמת, כל הכבוד לכם שאתם מעודדים את רים להמשיך בלימודיה ונותנים לה את האפשרות ללמוד. באמת, כל הכבוד. (כעת פונה אל רים) את רוצה להירשם לאוניברסיטה?
רים: כן, אני מתה ללמוד. אני רוצה להיות מהנדסת כמו שאמא ואני תמיד רצינו. אבל קודם כול אני חייבת להירשם לקורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית.
יועצת: אז תמהרו משום שלא נשאר לכם זמן רב.

הסבר: היועצת בחרה בדרך זו כדי לשכנע את ההורים לשלוח את רים לאוניברסיטה בלי לפגוע בכבודם. היועצת חושבת כמובן שחשוב מאוד שבנות ימשיכו ללמוד ולהתקדם משום שהיא מאמינה שילדים זקוקים לאמא חכמה וחזקה ולא לאמא שלא מכירה את העולם ולא יצאה מן הבית. "אמא חזקה עושה ילדים חזקים", היא תמיד אומרת להורים. היא יכלה כמובן להזמין את האב ולשוחח אתו בנפרד ולהסביר לו כמה חשוב שבתו המוכשרת תמשיך בלימודיה. אבל חשוב לשמור על כבוד האב כדי להשיג את המטרה - המשך לימודיה של רים. היועצת עשתה גם שימוש מושכל בקוראן, שמצויים בו פסוקים רבים הנוגעים לצורך לדאוג לחלש. לאחר ששמע האב פסוק זה מה עוד נותר לו לומר? בשיחות עתידיות תוכל היועצת לשוחח עם רים על כאבה כילדה יתומה ולהקל מעט מסבל זה.