| מה נאמר לילד שחבריו מעתיקים במבחנים ולכן מקבלים ציונים גבוהים ממנו? |
| פרק 4 |
|
وَلَوْ يُؤَاخِذُ اللّهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِم مَّا تَرَكَ عَلَيْهَا مِن دَآبَّةٍ وَلَكِن يُؤَخِّرُهُمْ إلَى أَجَلٍ مُّسَمًّى فَإِذَا جَاء أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ (سورۃ النحل, آيۃ 61) אילו היה אלוהים דן את האנשים לכף חובה כי היו בני עוולה, לא היה מותיר על פני האדמה כל יצור, ואולם הוא דוחה את דינם לזמן קצוב, ובהגיע זמנם, לא יוכלו לדחותו אף בשעה, ולא להקדימו (סורת הדבורה, פסוק 61).
חסן נכנס אל חדרה של היועצת והוא כעוס ועצבני מאוד. הוא התקשה להירגע. היועצת ביקשה ממנו שישב וינשום עמוק, ורק לאחר מכן יספר לה מה מרגיז אותו ומה מפריע לו כל כך. "כל פעם שיש מבחן", סיפר חסן, "אני לומד הרבה ומשקיע ככל יכולתי. ואמנם אני מצליח לא רע". "אז מה הבעיה?" שאלה אותו היועצת. "יש תלמיד אחד בכיתה שלי", המשיך חסן, "שלא קורא ולא לומד כלום אבל יש לו שיטות העתקה מתוחכמות שהמורים לא עולים עליהן. ולכן הוא מקבל ציונים גבוהים ממני. וכך אני מתאמץ מאוד ומשקיע הכול, והוא, מבלי להזיע מקבל ציונים גבוהים משלי". היועצת הרגיעה אותו והציעה לו להמשיך בדרכו הטובה. "כל אחד יבואו יומו", אמרה לחסן וביקשה ממנו לקרוא מסורת הדבורה את פסוק 61: "אילו היה אלוהים דן את האנשים לכף חובה כי היו בני עוולה, לא היה מותיר על פני האדמה כל יצור, ואולם הוא דוחה את דינם לזמן קצוב, ובהגיע זמנם, לא יוכלו לדחותו אף בשעה, ולא להקדימו". "אתה מבין מה אומר הפסוק הזה?" שאלה את חסן. "הוא אומר שבסוף הוא ייתפס ויצטער על כל מעשיו", השיב. והיועצת הנהנה בהסכמה.
הסבר: כדאי לעודד ילדים שלא להעתיק לא רק משום שבסוף הם עלולים להיתפס אלא בעיקר משום שהם אמורים ליהנות מן הלימודים וללמוד מתוך עניין פנימי שלהם. זהו הדבר החשוב שהולך לאיבוד כשמעתיקים ולא לומדים. אנו לא רוצים שילד ילמד רק מתוך פחד שאם יעתיק הוא עלול להיתפס. אנו רוצים שהוא ילמד מתוך הנאה ורצון להבין ולדעת. אנו רוצים שילד ילמד לא רק בשביל הציונים אלא גם בשביל עצמו. אם יעתיק לא ידע את החומר וזה ודאי הפסד משום שמקצועות רבים מרחיבים את אופקיו של הילד ופותחים את ראשו ומכשירים אותו להיות מבוגר מוצלח יותר בחברה. אבל אנו אומרים לו יותר מזה: אם לא ילמד לא רק שלא ידע, הוא גם יפסיד את ההנאה מעצם הלימוד, ההתמודדות עם נושאים חדשים והבנתם. כדי שילדים יצליחו בלימודיהם הלימוד חייב להיות פנימי ולא חיצוני והילד צריך ללמוד מתוך עניין אישי יותר מאשר מתוך שאיפה לרַצות את ההורה או המורה. מי שלומד כדי לרצות מחקה, מעתיק ומשנן וחושב פחות באופן עצמאי. היועצת הסתפקה בכך שהתייחסה לעונש שהתלמיד המעתיק לא יוכל לחמוק ממנו כפי שכתוב בקוראן. ואולם היא שכחה לומר לחסן שהוא כבר הרוויח הרבה מאופן הלמידה שלו - הוא נהנה יותר מלימודיו ומוכיח לעצמו שהוא יכול בכל פעם מחדש. פסוקים כאלה הנוגעים לקבלת אחריות אישית יש רבים בקוראן. |