ראשי קוראנט פרק 4 ילד שהפלילו אותו בגנבה, מה עליו לעשות?
ילד שהפלילו אותו בגנבה, מה עליו לעשות?
פרק 4

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا (سورۃ النساء, آيۃ 58)

אלוהים מצווה עליכם להשיב כל פיקדון לבעליו ולשפוט בין האנשים משפט צדק. מה נאים הדברים שאלוהים דורש מכם, ואלוהים שומע ומבחין (סורת הנשים, פסוק 58).

מזה כשבועיים שעלי, תלמיד כיתה ו', מתנהג באופן מוזר בבית-הספר וגם בבית. כמעט הפסיק לדבר וכל בוקר הוא מתלונן שיש לו כאבי בטן חזקים ואומר שהוא לא רוצה ללכת לבית-הספר. הוא לא מסביר דבר. כשמכריחים אותו ללכת לבית-הספר הוא בוכה. לאחרונה הוא גם מתלונן שהוא לא יכול לקום מן המיטה ולעמוד על רגליו. כשאמו הניחה לו להישאר בבית הוא קם לאחר כשעה והסתובב בבית כאילו לא קרה דבר. כשהיא רוצה לצאת מן הבית הוא נצמד אליה, מבקש שלא תשאיר אותו לבד ולא יוצא לשחק עם חבריו. כשעלי בא אל בית-הספר הוא מתחיל להתלונן על כאבי בטן לאחר השיעור השלישי. ואז מתקשרים אל אמו, והיא באה לקחת אותו הביתה. רואים עליו שהוא פוחד, אומרת המחנכת. בלילה שעבר, סיפרה האם למחנכת, התעורר כשהוא רועד ובוכה וגופו רטוב מזיעה. הוא חיבק את אמו ולא נתן לה לשוב אל מיטתה. רצה שתישן לידו.

המחנכת החליטה להזמין את עלי לשיחה ולברר מה עומד מאחורי השינוי החריף בהתנהגותו. היא הבטיחה לילד שהיא רוצה בטובתו והיא תעזור לו ואין לו סיבה לחשוש משום דבר משום שכל צוות בית-הספר רוצה בטובתו. ואז סיפר עלי איך חבריו גונבים דברים מתלמידים ומחביאים את החפצים בתיק שלו. ביציאה מבית-הספר הם לוקחים מתיקו את החפצים. הם גם איימו עליו שאם יספר ינקמו בו.
המחנכת הביטה בעלי היושב מולה כשהוא מפוחד כולו ואמרה לו: "ראשית, אתה בחור אמיץ שסיפרת את האמת. כל הכבוד לך. ועכשיו אני רוצה להקריא לך פסוק חשוב מהקוראן". המחנכת פתחה את סורת הנשים, פסוק 58, והקריאה: "אלוהים מצווה עליכם להשיב כל פיקדון לבעליו ולשפוט בין האנשים משפט צדק". "אם פיקדון יש להחזיר, מה תגיד, עלי, על גנבה?" שאלה. "בפעם הבאה אני לא אפחד", אמר עלי. "לא אסכים שיכניסו לתיק שלי שום דבר ואם יכניסו אני אחזיר את זה למי שגנבו ממנו כמו שכתוב בקוראן". "יפה, עלי", אמרה המחנכת. "בקוראן באמת כתוב במקומות רבים שמי שאומר את האמת אלוהים ישמור עליו ושהוא לא צריך לפחד". ועכשיו קראה המחנכת לחבריו של עלי...

הסבר: ילדים רבים בכיתה שבויים בפחדים מפני הילדים החזקים והאלימים. כל כך חשוב שאנו המורים נגן עליהם, משום שלא לשם כך הקימו את בית-הספר, לא כדי שילדים אלימים ינצלו ילדים חלשים מהם. הילדים באים אל בית-הספר ללמוד וכשמפחדים אי-אפשר ללמוד. חשוב מאוד שהמורה עצמו לא ייכנע לפחדים שלו, משום שאם ייכנע לאלימות באופן כלשהו וייתן זכויות יתר לילד האלים הרי לעולם לא יוכל לומר עוד לתלמידיו שהאלימות לא משתלמת. וכל הילדים ילמדו שחוק הג'ונגל הוא החוק והחזק מנצח. לכן בכל פעם שמורה חש שמרחף איום כלשהו בכיתה, עליו לפעול מיד להסיר איום זה. במקרים קיצוניים, כשהמורה חש שאינו יכול להשתלט על המצב בעצמו, אפשר להזמין משטרה או כל סמכות חיצונית אחרת שיכולה להשליט סדר. דבר אחד אסור: להתעלם מן האלימות כאילו לא ראינו וכאילו דבר לא קרה.