| מה נאמר למי שמתרשם מכוחו של הרע? |
| פרק 4 |
|
قُل لاَّ يَسْتَوِي الْخَبِيثُ وَالطَّيِّبُ وَلَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ فَاتَّقُواْ اللّهَ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (سورۃ المائدة, آية 100) אמור, הרע והטוב לא ישוו זה לזה, ולו גם יפליאך כוחו הרב של הרע. על כן היו יראים את אלוהים, אתם נבוני הלב, למען תעשו חיל (סורת השולחן הערוך, פסוק 100).
יוּסף בן השש-עשרה נוהג לצאת כל ערב לבלות עם החברים שלו. הם מסתובבים ברחובות, מעשנים ועושים עוד מעשים שאינם מקובלים. זה כבר את נטש חברו הטוב ואינו מבקר אותו עוד. הוריו שאלו אותו מדוע זנח את חברו הטוב והצטרף לחבורה החדשה. יוּסף השיב שכך נוהגים רוב תלמידי הכיתה, יוצאים בחבורה, מסתובבים ברחובות, מעשנים, צוחקים וחוזרים הביתה מאוחר. החבר הטוב, הוסיף יוּסף לספר, לא מסכים להתנהג כך. הוא נשאר בבית, מכין שיעורים ולעתים יוצא לצפות בסרט. "האמת היא שאני הולך עם החברים החדשים אפילו שאני לא משוכנע במה שהם עושים. אבל אם אני נשאר עם החבר שלי ולא מסכים לצאת אִתם הם מתחילים לצחוק עלי", סיפר להוריו.
הוריו של יוּסף שוחחו עם היועץ החינוכי, וזה הסביר להם שבנם נמצא בגיל ההתבגרות ובגיל הזה הנערים והנערות מושפעים מאוד מחבריהם. הוא צייד אותם בפסוק מן הקוראן וביקש שיסבירו לבנם שגם אם רוב הכיתה נוהגת כך אין פירוש הדבר שזו הדרך הנכונה. ההורים חזרו הביתה וביקשו מבנם לפתוח את הקוראן בסורת השולחן הערוך ולקרוא את פסוק 100. יוּסף קרא: "אמור, הרע והטוב לא ישוו זה לזה, ולו גם יפליאך כוחו הרב של הרע. על כן היו יראים את אלוהים, אתם נבוני הלב, למען תעשו חיל". "עכשיו תגיד לנו, יוּסף, מהי דעתך האמתית? התנהגותו של מי נכונה לדעתך, ואנו מבקשים ממך שתסמוך רק על עצמך". ויוּסף אמנם הודה שכוחו של הרע הפליא אותו אבל הוא יודע שאין זו הדרך הנכונה. הסבר: צדק היועץ כשאמר שבגיל ההתבגרות הלחץ הקבוצתי על הפרט גדול ונערים ונערות רבים עלולים להיות מושפעים ממנו שלא לטובה. הפסוק הקוראני המזכיר לנו שלעתים דווקא הרע יכול להרשים אותנו מאוד מתאים ביותר למצב זה. הנערים הולכים ומעשנים, ייתכן שהם אומרים דברים לא מקובלים לנערות, ייתכן שהם עושים עוד מעשים אסורים ומרגישים שהרוע מעניק להם כוח. אבל הקוראן דורש מן הנערים והנערות שלא להתרשם מכוחו של הרע. ואכן, יוּסף יודע בתוכו את האמת ועל כן אם יפעל על פי הקוראן יהיה נער נבון לב ויעשה חיל. |