|
لِيُحِقَّ الْحَقَّ وَيُبْطِلَ الْبَاطِلَ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُونَ (سورۃ الانفال, آية 8)
כך יקים את האמת ויסכל את ההבל, אף אם יתעבו זאת החוטאים (סורת המלקוח, פסוק 8).
יונס, מורה בבית-הספר, אינו אהוד על שאר המורים משום שהוא צבוע. לעולם אינו מביע את דעתו באופן ברור ומדויק, תמיד שומר לעצמו פתח לשנות את דעתו בהתאם למה שכדאי לו. כזה הוא יונס, איש רב-פרצופים.
בחדר המורים התנהל דיון מהו המקום המתאים והמועדף לטיול השנתי, ואם כדאי להוציא את כל התלמידים יחד או לחלק אותם לשתי קבוצות. כל המורים הביעו את דעתם חוץ מיונס, שעמד והסתכל מן הצד. לבסוף פנתה אליו אחת המורות ושאלה: "יונס, מה דעתך, מה אתה אומר?"
יונס: אני לא אומר כלום. תחליטו מה שאתם רוצים ואני מסכים עם הרוב.
המורה: בסדר, אבל אל תגיד בסוף שלא שאלנו אותך.
יונס: בסדר, בסדר.
אחר כך נכנס יונס אל חדרו של המנהל סיפר לו מה אמר כל מורה והוסיף, "ולי לא נתנו לבחור ולא נתנו לי לומר מילה". "בסדר", אמר המנהל, "אחר כך אבדוק את העניין, אל תדאג".
בסוף היום כינס המנהל את המורים לישיבה פתאומית ושאל אם יש הסכמה בנוגע לטיול השנתי. המורים הסתכלו זה על זה. הם ידעו שהמנהל נתן להם זמן עד סוף השבוע כדי להחליט ומה קרה פתאום...
היועצת: יש לנו זמן עד סוף השבוע, עדיין יש התלבטויות בין המורים.
המנהל: שאלתם את כולם?
היועצת: כן, הייתי בישיבה וכולם נשאלו.
המנהל: שמעתי שלא שאלתם את כולם!
מורה: מי אמר לך שלא שאלנו את כולם?
המנהל: אני רק שואל.
היועצת: עד סוף השבוע תהיה תשובה סופית באשר למקום ולזמן.
המנהל: בסדר, אבל תשתפו את כולם.
מורה: בסדר, בסדר, תמיד אנחנו משתפים את כולם.
כשכולם התפזרו ביקש המנהל מן היועצת להישאר.
היועצת: כן, מה הבעיה?
המנהל: המורה יונס נכנס לחדר שלי וריכל על המורים. אמר שהם לא שיתפו אותו בהחלטה. האם זה נכון?
היועצת: אתה רוצה לשמוע את האמת? יונס שיקר לך. כולם שאלו אותו אבל לו יש הרבה פרצופים.
המנהל: מה אני צריך לעשות עכשיו, מה אגיד לו?!
היועצת: ראשית, עליך לומר לו שאסור לו לרכל. כולם יודעים שהוא מרכל על כולם.
המנהל: אני אדבר אתו, אבל אני לא יודע איך להסביר לו.
היועצת: תקריא לו את פסוק 8 מסורת המלקוח: "כך יקים את האמת ויסכל את ההבל, אף אם יתעבו זאת החוטאים". ותסביר לו את הפסוק - הוא חייב לשנות את התנהגותו.
הסבר: לרכל על מישהו פירושו לדבר מאחורי גבו בנימה שלילית. ברכילות ודאי שאין הכוונה לומר את האמת כפשוטהּ אלא לצבוע אותה בצבעים המועדפים על המספר. כך נהג יונס, אם כדי למשוך את המנהל לצדו ואם כדי להניע אותו לחשוב רעות על המורים. רכילות פוגעת בחברה משום שהיא גורמת לאנשים להאמין בדברים שאינם נכונים ויוצרת בריתות על בסיס שקרי. לצערנו, המניפולציה הזאת נפוצה. והנה בא הקוראן ומדגיש שעל אפו וחמתו של הרכלן אלוהים ידאג שהאמת תצא לאור והשקר יסוכל. יפה נהגה היועצת שפתרה את מצוקתו של המנהל במשפט אחד פשוט מן הקוראן. כעת יוכל גם המנהל לומר ליונס משפט יחיד שיעשה סדר בכל המהומה שיצר.
|