ראשי קוראנט פרק 4 מה נאמר למי שעושה פרוטקציה?
מה נאמר למי שעושה פרוטקציה?
פרק 4

وَأَوْفُوا الْكَيْلَ إِذا كِلْتُمْ وَزِنُواْ بِالقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيمِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً (سورۃ الاسراء, آية 35)

מדדו את מלוא המידה, ושקלו במאזניים כשרים. טוב הדבר ומשתלם יותר (סורת המסע הלילי, פסוק 35).

סמירה, בת חמש-עשרה, תלמידת כיתה ט', נחשבת לתלמידה חכמה וחרוצה המקובלת על התלמידים והמורים כאחד. לחדרה של היועצת היא הגיעה כשהיא נאנחת ובוכה.

יועצת: תנוחי, תבכי אם זה עושה לך טוב ואחר כך נדבר. אל תדאגי, יהיה בסדר.
סמירה: הייתי עכשיו בשיעור אנגלית שאני מאוד אוהבת. במהלך השיעור התפתחה קטטה בין הבנות בקשר לשיעור מתמטיקה. המורה למתמטיקה קלטה שכמה בנות העתיקו בבחינה. היו להן תשובות זהות וגם שגיאות זהות. אני יושבת ליד אחת הבנות שהשתתפו בקטטה. המורה לאנגלית ראה את הבלגן וזרק חמש בנות החוצה. אבל את בתו של המנהל הוא לא זרק החוצה אף שהיא הובילה את הקטטה. אני לא הייתי מעורבת לא בקטטה ולא בהעתקה. פשוט לא הייתי קשורה לעניין. אמרתי למורה שאני לא מעורבת ושהוא מוציא אותי בגלל מעשה שבכלל לא עשיתי... הוא צעק, "תסתלקי מכאן במהירות! אני רוצה להמשיך בשיעור". אפילו הבנות שהוצאו אמרו שאני בכלל לא הייתי מעורבת. כואב לי מאוד אופן ההתייחסות שלו אלי ולכן באתי להתייעץ אתך.
יועצת: אל תדאגי. אני תמיד אהיה לצדך ואכוון אותך בכל מה שתבקשי.
סמירה: אבל אני מפחדת שהוא יכעס עלי בגלל שפניתי אלייך.
יועצת: אל תדאגי, אני אטפל בנושא.
סמירה: אבל אני מפחדת.
יועצת: אל תפחדי, תסמכי עלי.

היועצת הזמינה את המורה לשיחה. היא אמרה לו שלא קראה לו כדי להטיף לו מוסר, אלא כדי לספר לו שנעשה עוול לסמירה והיא מרגישה מאוד מסכנה ופגועה. וחוץ מזה, העובדה שלא הוציא מן הכיתה את בתו של המנהל עוררה תחושה של הפליה וקיפוח בין הבנות. היא הציעה למורה להזמין לשיחה את סמירה ולשוחח אִתה בעדינות, גם מפני שהיא מתבגרת ורגישה וגם מפני שהיא נפגעה מאוד. "היא תלמידה טובה וחכמה ואנחנו רוצים להשקיע בה עוד ועוד כדי שתהיה עוד יותר נפלאה", אמרה למורה. "והכי חשוב, אל תשכח את ציווי הקוראן: 'מדדו את מלוא המידה, ושקלו במאזניים כשרים. טוב הדבר ומשתלם יותר'".

הסבר: ליועצת היה ברור מיד שסמירה דוברת אמת והיא נענשה על לא עוול בכפה. היא ביקשה מסמירה שתסמוך עליה שהיא תסדר בעבורה את העניינים. היועצת קיבלה על עצמה סיכון מסוים, משום שלא תמיד יועץ או מחנך או מורה יכולים לסדר לתלמיד את העניינים. ומה הייתה עושה היועצת לולא קיבל המורה לאנגלית את גרסתה של סמירה? יש להיזהר אפוא בהבטחות. היועצת הזמינה את המורה לאנגלית ואמרה לו שהיא לא רוצה להטיף לו מוסר אך לאמתו של דבר היא הטיפה לו מוסר ועוד בעזרת הקוראן. איננו יודעים כיצד הגיב המורה. נקווה שיש לו די ביטחון עצמי להודות בטעותו כפי שמצווה הקוראן וגם לקבל את הנחיית הקוראן לנהוג בצדק. יפה נהגה היועצת שהציעה למורה לשוחח בעדינות עם סמירה כדי שהוא יהיה זה שיעזור לה להתפתח ולהתקדם.