| האם מותר להעמיס על ילדה תפקידי אם? |
| פרק 3 |
|
وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ لاَ نُكَلِّفُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا أُوْلَـئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّة هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (سورۃ الاعراف, آية 42) המאמינים והעושים את הטוב - לא נטיל על נפש לשאת יותר מכפי יכולתה - באי גן עדן הם, ולנצח ישכנו בו (סורת ממרום החומה, פסוק 42).
שרה היא תלמידת כיתה ו'. עד לאחרונה הייתה תלמידה מצטיינת, אחראית, שקטה ואדיבה. מחנכת הכיתה הופתעה כשהציונים שלה ירדו פלאים ברבעון האחרון. היא מרבה להיעדר, והמורים מדווחים שהיא לא מכינה את שיעורי הבית. המחנכת הזמינה את שרה לחדרה כדי לשוחח אִתה. היא שאלה אותה לפשר היעדרויותיה התכופות, ציוניה הנמוכים ואי-הכנת השיעורים. על כל השאלות ענתה שרה תשובה אחת: "ככה... אני לא יודעת". ואז החלה לבכות ויצאה מן החדר ורצה אל עבר הכיתה.
ואז פתחה האם ואמרה: "האמת היא שיש לי שני בנים בבית, האחד בן שנה והשני בן שלוש. אני עובדת כל ימי השבוע ומשאירה את הילדים אצל סבתם. כשהיא לא בבית אני משאירה את שרה בבית לשמור עליהם. כשאני שבה מן העבודה מחכות לי עבודות הבית, אז שרה ממשיכה לשמור על אחיה. אני מבקשת ממנה שתכין שיעורים אחרי שאחיה ילכו לישון אבל לעתים היא נרדמת מרוב עייפות לפניהם ולא מספיקה להכין שיעורים... זה כל העניין". "זה כל העניין..." קראה המחנכת המופתעת. "כמה מסכנה הבת שלכם. אתם יודעים שאתם מעמיסים עליה יותר מדי עבודה ואחריות ולא נותנים לה לחיות או ללמוד. היא גם צריכה פנאי לעצמה ולבלות עם בנות גילה. אתם חייבים למצוא פתרון לאחים. אפשר לשלוח אותם לגן. את, אמא של שרה, יכולה לעבוד פחות שעות, העיקר שתמצאו פתרון מידי שיציל את הבת שלכם. תסתכלו עליה, תראו כמה היא עייפה ומתוסכלת. גם היא בן אדם, גם לה מגיע להיות ילדה ונערה ותלמידה ולא אמא בגיל כה צעיר. אתם מכירים פסוק 42 בסורת ממרום החומה? הנה, אני רוצה להקריא לכם אותו: "לא נטיל על נפש לשאת יותר מכפי יכולתה". וזכרו שילדיכם נתונים לאחריותכם ולא לאחריות בתכם, שרה". הסבר: סיפורה העצוב של שרה הוא סיפורן של ילדות רבות, לעתים בנות למשפחות עניות אבל לא תמיד, שמוטלים עליהן בילדותן תפקידי אמהות משום שישנם ילדים רבים בבית והאם לא מסוגלת לטפל בכולם או משום שהאם צריכה לצאת לעבודה או סתם משום שהאם לא רוצה לעבוד קשה מדי. לעתים כזה היה גם גורלן של האמהות והן ממשיכות מסורת זו ומטילות על בנותיהן את אותו גורל מר שהיה מנת חלקן. כך מאבדות הילדות את שנות ילדותן ובמקום ליהנות ולשחק עם חברותיהן הן הופכות לאמהות בגיל צעיר. הן עלולות גם לנשור מן הלימודים ולהישאר אמהות חסרות השכלה. אֵם חסרת השכלה שאינה מכירה את העולם תתקשה לעתים לגדל ילדים מצליחים שמסוגלים לקדם את החברה. גם הילדים משלמים אפוא את מחיר חוסר השכלתה של האם. אם כך, הנזק בהפיכת ילדה לאם טרם זמנה הוא גדול. הילדה מאבדת את ילדותה ואת השכלתה, והדורות הבאים משלמים את המחיר. על כן מצווה עלינו הקוראן שלא להכביד על ילדינו, בנים ובנות כאחד, מעבר לכוחותיהם. יש לאפשר לילדות לגדול ולהתפתח וכשתגיע שעת האמהות יעמדו במשימה ביתר הצלחה משום שכעת יהיו בוגרות, משכילות ומסוגלות. |