ראשי קוראנט פרק 3 כיצד יש להתייחס לבחורה המתלבשת באופן פחות צנוע מהמקובל?
כיצד יש להתייחס לבחורה המתלבשת באופן פחות צנוע מהמקובל?
פרק 3

قُلْ أَغَيْرَ اللّهِ أَبْغِي رَبّاً وَهُوَ رَبُّ كُلِّ شَيْءٍ وَلاَ تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَيْهَا وَلاَ تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى ثُمَّ إِلَى رَبِّكُم مَّرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ (سورۃ الانعام, آية 164)

אמור, האם עלי לבקש לי ריבון זולת אלוהים? הן הוא ריבון כל דבר. לא תעולל נפש דבר בלא שיחול עליה, ונפש עמוסה לא תעמוס את משא זולתה. סופכם לשוב אל ריבונכם, ואז יודיעכם את דבר כל אשר נחלקתם בו (סורת המקנה, פסוק 164).

מנאר באה אל יועצת בית-הספר והיא בוכה. היא נכנסה אל החדר וביקשה רשות לשבת.
יועצת: שלום.
מנאר: שלום. אני מנאר, תלמידת כיתה ח', ובאתי אלייך משום ששמעתי שאת עוזרת לכולם.
יועצת: בבקשה, ספרי לי מה מפריע לך.
מנאר: הדבר שהכי מפריע לי הוא ההורים שלי. כל דבר שאני עושה לא מוצא חן בעיניהם. הם כל הזמן מתלוננים ואומרים לי שמה שאני עושה לא מתאים לי. "תסתכלי על עצמך, בושה", כך הם אומרים לי כל היום.
יועצת: האם יש סיבה להתנהגות שלהם?
מנאר: זה בגלל החברה שלי, נור. היא חברה טובה, מקשיבה לי יפה ותומכת בי. אבל במשפחתי לא אוהבים אותה בגלל שהיא מתלבשת באופן חצוף. היא בוחרת איזה בגדים שמתחשק לה.
יועצת: סיפרת להורים שלך שהיא חברה טובה וקרובה?
מנאר: אלף פעמים. הם לא מקשיבים. אני בוערת מפנים. חיה במעגל סגור. אני אוהבת את חברתי וגם את הורי ולא רוצה לאבד אף אחד מהם.
יועצת: הייתי רוצה לפגוש את הורייך. את מסכימה?
מנאר: כן, כן. רוצה לנוח קצת.
לאחר יומיים נפגשה היועצת עם הוריה של מנאר. היא סיפרה להם על שיחתה עם מנאר ועל כך שסיפרה לה שהם, ההורים, לא רוצים שמנאר תהיה בקשר עם חברתה.
אם: כן, כן. את לא רואה איך היא מתלבשת? כמו באירופה.
יועצת: זה לא פשע שחברתה של בתכם שונה ממנה. בעולם יש שונוּת. היא חברה טובה של בתכם, דואגת לה, עוזרת לה וזה מה שחשוב. כדי שתבינו היטב את דברי אני רוצה להקריא לכם מסורת המקנה את פסוק 164: "ונפש עמוסה לא תעמוס את משא זולתה".
"מה הבנתם מפסוק זה?" שאלה היועצת את ההורים. התברר שההורים הבינו נכון. "כל אחד אחראי על חטאיו ומעשיו ולא על חטאי האחר ומעשיו", אמרו לה. "אם כן, אתם מתבקשים לתמוך בבתכם ולהבין אותה יותר כדי שלא תעמיסו עליה דברים שאינם שלה".

הסבר: יפה נהגה היועצת שהצליחה להפריד בין חלקים שונים באישיותה של החברה - בחורה טובה שדואגת לבתם אך לבושה לא צנוע. לא הכול בחיים שחור ולבן. לאמתו של דבר, מעט בחיים הוא שחור ולבן ואף אחד אינו מושלם. על ההורים לזכור שגם הם אינם מושלמים ולא כל האמת תמיד לצדם. ומאחר שאיש אינו מושלם אנו מצוּוים לסלוח ולא לצפות לחבר שיהיה מושלם ללא שום פגם.

בנושא הלבוש החשוף תמיד אפשר לשאול אם אחריותו של המתלבש היא שלא ללבוש לבוש חשוף מדי או אחריותו של הצופה בו להיות מאופק ולהבין שאנשים שונים יראו לבוש זה באופנים שונים. האמת, כמו תמיד, היא באמצע. לאנשים יש אחריות על אופן לבושם. ובנות ודאי שאינן צריכות להיות פרובוקטיביות כדי למשוך יתר תשומת לב. ואולם גם הצופה צריך לזכור שאין גבול לשמרנות כמו שאין גבול למתירנות. אפשר לדרוש מבחורה שתתכסה כולה כפי שמקובל במקומות שונים בעולם ואפשר לדרוש ממנה קצת פחות מזה ואולי הרבה פחות מזה, כל אחד על פי טעמו, מנהגיו ודתו. אבל חשוב ביותר לזכור שהאחריות לעולם אינה מוטלת רק על הנשים המתלבשות, כי אם גם על הגברים הצופים בהן. אחרת נגיע לאבסורד שבו תפקידה של כל אישה הוא להתלבש כך שיהיה נוח לכל גבר. ויפה אמירתו של הקוראן, "ונפש עמוסה לא תעמוס משא זולתה", המזכירה לנו שכל אחד צריך להיות אחראי על המשא שלו, גם גברים וגם נשים.