|
פרק 3
|
|
هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاء لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (سورۃ آل عمران, آيۃ 6)
הוא הצר אתכם ברחם בצלם כחפצו, ואין אלוה מבלעדיו, האדיר והחכם (סורת בית עמרם, פסוק 6).
תלמידי כיתה ט' שמחו מאוד. לאחר תקופת בחינות מתישה הם יוצאים לטיול של שלושה ימים לאילת. כל התלמידים כבר שילמו חוץ מאמל.
מורה: אמל, את לא רוצה לצאת לטיול?
אמל: אין כלום באילת (כועסת).
מורה: שמתי לב שבהתחלה מאוד התלהבת מהטיול. מה קרה?
אמל: (מתחילה לבכות).
מורה: אני כאן כדי לעזור לך. את רוצה לספר לי מה קורה?
אמל: (מנגבת את הדמעות) אבא לא מרשה לי ללכת. אני ילדה טובה. תמיד הוא נוהג כך ואני לא עושה כלום. אני הרוסה. כל זה בגלל שאני בת והוא פוחד עלי.
מורה: ספרי לי על אביך.
אמל: אבא הוא טוב לב. אבל הוא מושפע מאחרים ופוחד מהלחץ החברתי. הוא תמיד אומר שאינו יכול להיות שונה מאביו וממשפחתו.
מורה: אני רוצה לבקר בביתך מחר אחר הצהריים. אמרי בבקשה לאבא שאני רוצה לדבר אתו אבל אל תגידי לו על מה. תגידי שאת לא יודעת.
אמל: בסדר.
למחרת ביקרה המורה בביתה של אמל. ההורים קיבלו אותה יפה.
מורה: רציתי לשוחח אתך על כך שאמל לא יוצאת לטיול.
אבא: אני לא מרשה לה לצאת לטיול משום שהיא בת ואת יודעת איזה סיפורים יש על בנות בחברה שלנו. את חיה פה.
מורה: תשמע, אדוני, אני יודעת שאתה חינכת את בתך טוב מאוד. ואלוהים אמר: "הוא הצר אתכם ברחם בצלם כחפצו, ואין אלוה מבלעדיו, האדיר והחכם". אלוהים יצר את כולנו אותו דבר. כולנו בני אדם, בנים בנות. ואתה לא גדול יותר מאלוהים ולא סולח יותר מאלוהים.
אבא: (מרכין את ראשו) בסדר, שתלך, אבל את אחראית עליה. ותדעי שאני עושה זה משום שאני אוהב אותה ורוצה לשמור עליה ואלוהים גדול.
הסבר: מקרים מסוג זה קורים לעתים תכופות. הורים לא מרשים לבתם לצאת לטיול משום שהם לא סומכים עליה שתדע להסתדר וחושבים שייתכן שיהיו בחורים שינצלו את הילדה התמימה. הדבר אינו מתבטא כמובן רק בטיולים, אלא גם במיני מטלות שההורים ייטו להטיל על הבן ולא על הבת מתוך הנחה שהבת לא תוכל להסתדר בכוחות עצמה. אבל זו בדיוק הדרך שגורמת לבת לחוש שהיא לא יכולה להסתדר בכוחות עצמה. וכי איך תוכל לסמוך על עצמה ולהסתדר אם מעולם לא נתנו לה הזדמנות כלשהי להוכיח את עצמה? אם ההורים רוצים לגדל בת חזקה שתסמוך על עצמה ואחר כך תוכל גם להיות לעזר לבעלה ולמשפחתה שומה עליהם לאפשר לה לעשות דברים כבר מגיל צעיר. תחילה מטלות קלות ועם הזמן, כשתוכיח את עצמה, תוכל לקבל על עצמה מטלות מורכבות יותר. אישה זו תהיה בעתיד ברכה למשפחתה.
|